MF DNES

Cigaretám nepřeje většina Evropy

- — Radka Hrdinová, Jakub Pokorný

Zapálit si v restaurací­ch a barech zakazuje většina zemí, kam Češi jezdí na dovolenou

Česká republika je už devatenáct­ým státem Evropy, který se rozhodl, že zapálit si není povoleno všude.

Začalo to v roce 2004 v Irsku. Když tam jediným krokem zakázali kouřit na veřejnosti i v hospodách a barech, řada lidí to vnímala jako experiment, který musí skončit neúspěchem. Místo toho se k Irsku postupně přidaly další země. Tak například ve Francii začali v roce 2007 podobně jako v České republice zákazem kouření na veřejných místech, jako jsou zastávky nebo muzea. Hned rok nato následoval zákaz kouření v restaurací­ch a barech. V České republice mezitím uplynula podstatně delší doba – zákaz kouření na veřejných místech tu platí od roku 2010, na restaurace nebo zoologické zahrady a dětská hřiště se rozšiřuje až dnešním dnem. Relativně málo přísné je zatím ke kuřákům Slovensko, kde kouření zakazují v podobném rozsahu, jako to bylo dosud v Česku. „V zařízeních společného stravování musí být stavebně oddělená část pro kuřáky tak, aby do části prostoru vyhrazenéh­o pro nekuřáky nepronikal­y škodlivé látky,“říká Zuzana Eliášová ze slovenskéh­o ministerst­va zdravotnic­tví.

S mnohem přísnější legislativ­ou musí počítat turisté po překročení slovenské hranice směrem na jih. V Maďarsku platí zákaz kouření v uzavřených prostorách včetně hospod a restaurací už od roku 2012. V baru nebo restauraci si host nezapálí ani v Itálii nebo Španělsku, nekouří se ani v Bulharsku.

Benevolent­nější je ke kuřákům v pohostinsk­ých zařízeních jen Chorvatsko, kde v roce 2009 kouření úplně zakázali, po roce ale v restaurací­ch kouřit znovu dovolili v případě, že kuřákům dají k dispozici kuřárnu s dostatečně výkonným odvětráním cigaretové­ho kouře.

Volnější pravidla pro kuřáky, než platí od dnešního dne v České republice, mají také v Rakousku, kde zatím neplatí úplný zákaz kouření. „Stačí, že hospoda zřídila kuřárnu. Problém je, že třeba v kavárně, kterou navštěvuji, se přes tu kuřáckou místnost chodí na toalety, takže musím dýchat tamní vzduch,“stěžuje si na přístup k zákazu kouření v pohostinsk­ých zařízeních Martina Bauerová, která v Rakousku žije nedaleko Lince.

V Rakousku stačí, aby hospoda zřídila kuřárnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia