MF DNES

Policejní superauto na odpis, vysvětlení zamlžené

- Václav Janouš reportér MF DNES

Bylo deset hodin večer a policejní hybridní supersport BMW i8 jel po silnici vedoucí z brněnské čtvrti Chrlice k dálnici D2. V Zámecké ulici, kde jsou dvě táhlé levotočivé zatáčky, vyletěl ze silnice do protisměru a havaroval vedle mostku přes Ivanovický potok. V autě seděl vedoucí oddělení silničního dohledu z jihomoravs­ké dopravní policie a vedle něj zástupce ředitele hradního protokolu Vladimír Kruliš. Otázkou je, kdo řídil.

Šofér podle oficiální verze policie za volantem zkolaboval a ztratil kontrolu nad autem. To je podle informací MF DNES nepojízdné, předek je zničený. Náraz vystřelil čelní i hlavové airbagy. „Přesný rozsah poškození vozu v tuto chvíli ještě neznáme, nicméně vozidlo je pojištěno, má klasické havarijní pojištění,“komentoval­a mluvčí společnost­i Invelt Zita Vinšová. Firma supersport­ovní auto za více než čtyři miliony korun zapůjčila policii před necelými třemi týdny na půl roku.

Zranění obou mužů z vozidla jsou vážná. „Přivolaná lékařka u řidiče diagnostik­ovala cévní mozkovou příhodu,“sdělila mluvčí jihomoravs­kých záchranářů Hedvika Kropáčková. U Kruliše mají záchranáři podezření na vážné poranění páteře.

„Při vědomí jsme jej převáželi do traumacent­ra Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích,“dodala Kropáčková. Včera ležel na jednotce intenzivní péče úrazové chirurgie. Před šestou hodinou odpoledne ho v nemocnici navštívil prezident Miloš Zeman, zdržel se u něj asi dvacet minut.

Silnice k dálnici D2 je rovná bez horizontů, místo nehody je kilometr od služebny dálničních policistů, odkud auto vyjelo. Policie tvrdí, že automobil byl v tu chvíli na předváděcí jízdě pro prezidenta a jeho doprovod. Právě proto prý uvnitř seděl zástupce protokolu Kruliš. Ten včera nezvedal telefon, na otázky v textové zprávě neodpovědě­l. „Jsou to osobní záležitost­i,“odmítl se o nehodě bavit mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Policejní vysvětlení má trhlinu: Zeman pondělní odpoledne strávil v Ivančicích, kam ho doprovázel Kruliš. Před pátou zamířil zpět do Brna, kde měl od půl sedmé v hotelu Internatio­nal neveřejné setkání s jihomoravs­kými osobnostmi. Tím jeho oficiální program skončil.

Zdroj MF DNES z Hradu, který si nepřál být jmenován, tvrdí, že za volantem seděl Kruliš.

Kruliš je známý svou vášní pro rychlá auta. Minulý rok na Slováckém statku na Hodonínsku, kde se Zeman pravidelně setkává s ministry své bývalé vlády, popisoval, jak jel ze Zlína. Smál se, že jel rychle a zavadil o svodidla.

Nehodu nyní vyšetřuje generální inspekce, včetně toho, kdo skutečně seděl za volantem. „Převzali jsme spis, ale v tuto chvíli nebudeme nic víc komentovat,“dodala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Podle ministersk­ého nařízení smí ve služebních vozidlech jet pouze příslušníc­i bezpečnost­ních sborů, ministerst­va, policie nebo osoby, „jejichž přeprava souvisí s plněním služebních nebo pracovních úkolů“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia