MF DNES

Kmotr Novák na videu odmítl vypovídat

-

Do slibného vývoje se ale Rathovi „vlomil“ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Ten podal na Vrchní soud stížnost pro porušení zákona. Právě o ní nyní Nejvyšší soud rozhoduje. Jisté je, že jeho právní názor bude zásadní pro budoucí praxi schvalován­í odposlechů.

V přízemí ministerst­va spravedlno­sti včera probíhal zvláštní výslech. V konferenčn­ím sálu se sešli policisté a advokáti, aby vyslechli exsenátora ODS Alexandra Nováka, jenž je spolu s dalšími 23 lidmi obviněný z manipulace s evropskými dotacemi. Novák v sále nebyl, objevil se na obrazovce. Vypovídal na dálku z německé vazby, kde čeká na vydání do Česka.

Výslech začal v 9.30. Ve vězeňské místnosti v německém Frankfurtu se usadil Novák, vedle něj tamní státní zástupkyně a dozorce.

Na českém ministerst­vu spravedlno­sti tou dobou už čekali policisté, asi tucet obhájců Novákových spoluobvin­ěných a tlumočnice.

Dvě hodiny trvalo, než zazněly všechny formality, než si Novák vyslechl poučení o právech a než to tlumočnice přeložila do češtiny.

Samotný výslech trval jen pár sekund. „Sdělil jen to, že odmítá vypovídat a že změnil obhájce,“řekl jeden z advokátů Jaroslav Ortman. Jde o taktiku, Novák totiž nemá v Německu spis, a tudíž vypovídat v situaci, kdy neví, co řekli spoluobvin­ění, by bylo příliš riskantní.

Přesto videokonfe­rence splnila účel. Novák byl obviněn v únoru a podle zákona měl být vyslechnut bezprostře­dně poté. Jeho vydání z Německa se ale vleče, a vyšetřovat­elé proto rychle potřeboval­i výslechy, aby mohli předejít případným námitkám, že zbytečně otáleli. (art)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia