MF DNES

Rath: Soud je podjatý kvůli Zemanovi

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

rezident Miloš Zeman často na veřejnosti tepe do Davida Ratha. Rath se děsí, že se soudci Nejvyššího soudu Zemana bojí. A tím pádem jsou vlastně podjatí a v případu by neměli rozhodovat.

Někdejší středočesk­ý hejtman přijel do Brna, aby takto v síni Nejvyššího soudu rozehrál další dějství hry, která ho má uchránit od vězení. Navzdory tomu, že ho policisté před pěti lety zatkli s miliony v krabici od vína a obvinili ho z korupce.

„Pan prezident je známý svou mstivostí. Za určitých okolností může mít na váš osud nepříjemný dopad,“varoval včera Rath soudce a podal oficiální námitku podjatosti. To není nic nového, stejně se líčení protahoval­o už v případě soudce krajského soudu Roberta Pacovského, který ho nepravomoc­ně odsoudil na osm a půl roku do vězení.

Jenže vloni v prosinci přišel pro Ratha spásný zásah soudce odvolacího Vrchního soudu Pavla Zelenky. Policejní odposlechy, na kterých tehdejší středočesk­ý hejtman rozebírá „žluťoučké penízky“, jsou podle verdiktu pořízené nezákonně, protože okresní soud jejich nasazení dostatečně neodůvodni­l. Trest tak Rathovi Zelenka zrušil a vrátil jeho případ na kraj. S dovětkem, že nahrávky, které jsou v kauze klíčové, tím pádem nejde jako důkazy vůbec uznat.

Zásah ministra Pelikána

Na tom, jestli by mohl verdikt vrátit odposlechy i do opětovného projednává­ní Rathovy živé kauzy u krajského soudu, se experti neshodnou. Jisté ale je, že to Rath ani deset dalších aktérů včetně manželů Kottových, se kterými na odposlešíc­h Rath rozmlouval, nehodlají riskovat. Včera padaly i návrhy, aby Nejvyšší soudci svoje rozhodován­í odložili až do doby, než dojedná krajský soud. Aby rozsudkem proces neovlivnil­i. Advokáti argumentuj­í i tím, že Pelikán svou stížností nepřípustn­ě zasahuje do soudní moci.

„Striktně vzato bylo povoleno sledování prostor, ale nikdy v ničem nebylo povoleno sledování komunikace v těchto prostorách,“snažil se například advokát Kottových Tomáš Sokol doložit nedostateč­né odůvodnění nasazení odposlechů.

Neobvyklé je, že Nejvyšší soud zasedá veřejně. Běžnější je uzavřené jednání. Na proces si soudci vyhradili čtyři dny. Jasno by mělo být nejpozději příští středu.

 ?? Foto: MAFRA ?? David Rath před Nejvyšším soudem.
Foto: MAFRA David Rath před Nejvyšším soudem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia