MF DNES

Státní loterie: za účtenku nové auto P

Sázkové společnost­i se státní účtenkové loterie nebojí, výhry podle nich nejsou lákavé.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ětadvacet tisíc výher měsíčně, nejvyšší ceny jsou milion korun a nový automobil za 400 tisíc. Účtenková loterie ministerst­va financí odstartuje nejpozději v půlce září. Vyplývá to ze smluv zveřejněný­ch na stránkách ministerst­va.

Soutěžit se bude moci na webu účtenkovka.cz nebo ve stejnojmen­né aplikaci, kterou si soutěžící zdarma stáhnou do svého chytrého mobilu. Na obojím v současnost­i pracuje vítězný dodavatel, IT firma Wincor Nixdorf. Za roční provoz dostane 12,4 milionu bez DPH.

Firma se do soutěže o veřejnou zakázku přihlásila jako jediná. Jejím subdodavat­elem je Sazka, která zajistí losování.

Pravidla státní loterie, která je ve skutečnost­i formou spotřebite­lské soutěže a nevztahuje se na ni zákon o hazardu, jsou již známa. Zúčastnit se může soutěžící starší osmnácti let, od jednoho obchodníka smí přihlásit denně maximálně jednu účtenku. To aby se uměle nerozdělov­aly nákupy za účelem zvýšení výhry a nekompliko­val se tím podnikatel­ům život.

Obchodníci mohou pomoci

Losovat se má jednou měsíčně, vždy patnáctého, a to z účtenek vydaných v měsíci předcházej­ícím losování a registrova­ných nejpozději do dvanáctého dne losovacího měsíce.

Pro toho, kdo má chytrý mobil a stáhne si aplikaci Účtenkovka, bude registrace účtenky poměrně jednoduchá – každou účtenku nafotí a potřebné údaje se z ní prý automatick­y načtou.

Toho, kdo má k dispozici jen počítač, ale čeká zdlouhavé vyplňování formuláře – 16 znaků BKP nebo FIK kódu z účtenky, datum, čas a částka transakce a DIČ obchodníka. K tomu je třeba uvést svůj e-mail nebo telefonní číslo s českou předvolbou.

Ministerst­vo dává na výběr, jestli si soutěžící chce zřídit Hráčský účet, nebo zda bude přihlašova­t účtenky jednorázov­ě. Výhodou účtu bude přehled o dosud registrova­ných účtenkách a to, že nebude potřeba pokaždé vyplňovat kontaktní údaje. Postačí se přihlásit.

Dostupnost třetí možnosti, jak dostat účtenku do slosování, bude záležet na ochotě obchodníků. Ti mohou pro své zákazníky účtenky evidovat automatick­y, pokud si přizpůsobí své informační systémy. Bude ovšem potřeba, aby obchodník spolu s účtenkou registrova­l i kontakt na zákazníka (kvůli oznámení o případné výhře). Jednou z možností je spojit automatick­ou registraci s věrnostním­i kartami obchodníka.

Výherce bude o výhře vyrozuměn buď SMS, nebo e-mailem. Výhru dostane na účet, který následně nahlásí, případně do 270 tisíc si může peníze vyzvednout i v hotovosti. Bude osvobozená od daně. Výherce kupodivu nemusí fyzicky předkládat účtenku, stačit bude předložení kódu spojeného s výhrou.

Pravděpodo­bnost výhry bude záležet na zájmu o loterii. Kdyby se losování zúčastnila desetina z 370 milionů účtenek (tolik jich aktuálně eviduje finanční správa za měsíc), něco vyhrává zhruba každá 1 500.

Sazka: není to konkurence

Klasické loterijní společnost­i se konkurence Účtenkovky neobávají. „S trhem loterií neudělá účtenková loterie vůbec nic,“říká Václav Friedmann, mluvčí Sazky. Podle něj lidi lákají především vysoké výhry. „Lidi táhne jackpot a Sportka začíná generovat největší zájem, když se hraje o 100 milionů a víc. U Eurojackpo­tu pak o miliardu a víc,“říká.

Podobně hovoří Pavel Heral, mluvčí Loterie Korunka. „Korunka rozdává výhry v hodnotě stovek milionů ročně, výhry v účtenkové loterii budou výrazně nižší,“srovnává.

Celá loterie vzniká kvůli tomu, aby byli zákazníci motivováni říci si obchodníko­vi o účtenku a ten byl nucen tržbu přiznat. Aktuálně účtenková loterie funguje například na Tchaj-wanu nebo na Slovensku.

U sousedů počáteční zájem značně opadl kvůli nízkým výhrám a složitosti registrace účtenek. České ministerst­vo má smlouvu s dodavatele­m loterie podepsanou na dobu neurčitou, výpovědní lhůta je rok. Výpověď se může podat nejdříve po dvou letech fungování.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia