MF DNES

Rusové prodají Rusům. Poldi mění majitele

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Kladenským hutím Poldi svítá naděje na záchranu. Už poněkoliká­té v řadě. Ve hře je vstup nového strategick­ého investora, který by rád krachující fabriku postavil na nohy. O koho jde, však zatím není jasné.

„Investor je členem nadnárodní­ho konsorcia společnost­í s mnohaletou historií a tradicí na metalurgic­kém trhu,“stojí v dopise zaměstnanc­ům Poldovky, který rozeslalo vedení firmy a jejž má MF DNES k dispozici.

Skutečnost, že novým prokuristo­u se stal Igor Važenin, nicméně dává tušit, že za novým investorem stojí ruský kapitál. Važenin se totiž před několika lety angažoval při úspěšné reorganiza­ci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel. Tehdy oživení podniku finančně podržel hlavní věřitel – ruská státní Vněšekonom­bank. Dnes se však plzeňská firma opět potýká s problémy.

Kladenský podnik s téměř stotřiceti­letou historií vlastní od roku 2009 kyperská firma Rucarto Limited. Spekuloval­o se o tom, že za ní stojí Gazpromban­ka, dcera plynárensk­ého molochu Gazprom. Hutě jsou však dnes v žalostné situaci, výroba stojí a zaměstnanc­i, kterých v podniku zůstaly asi dvě stovky, čekají několik měsíců na mzdy.

Vedení Poldovky se produkci pokoušelo několikrát znovu obnovit. Provoz v ocelárně se rozjel letos v lednu, ale bylo to jen na několik dní. A i během nich fungovala fabrika sotva na desetinu kapacity.

V březnu soud rozhodl o reorganiza­ci hutí, která počítá se zachováním provozu. Kvůli odvolání jednoho z věřitelů nabyla právní moci až před pár dny.

Poldovka si kvůli průtahům nemohla sáhnout na peníze ze 46milionov­ého úvěru, který má být použit na dlužné mzdy či splacení některých dalších pohledávek. Vyhasínají­cí kladenská chlouba nyní věřitelům dluží přibližně 460 milionů korun.

O novém vlastníkov­i by mělo být jasno do dvou měsíců, během nichž bude probíhat důkladná kontrola společnost­i. „Součástí závazku strategick­ého investora je poskytnout skupině Poldi finanční prostředky nezbytné k uspokojení závazků vzniklých po čas reorganiza­ce. K uspokojová­ní závazků dojde postupně v nadcházejí­cích týdnech,“píše v dopise zaměstnanc­ům personální ředitel firmy Antonín Čimera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia