MF DNES

Jízdní řád pro rychlovlak­y P

Na SŽDC vzniká poprvé tým, který má zastřešit přípravu rychlovlak­ů v Česku.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

o letech debat a spekulací přestává příprava vysokorych­lostních tratí připomínat svým tempem jízdu motorákem z Lovosic do Loun. Navzdory větší aktivitě se ale Česko první tratě nedočká dříve než za patnáct let.

Před dokončením jsou první normy na rychlou železnici v tuzemsku, rozjíždí se série několika studií proveditel­nosti, které mají ukázat, za jakých podmínek se u nás rychlovlak­y vyplatí. „Reálný termín prvního kopnutí do země je rok 2028,“prohlašuje ředitel odboru strategie Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radek Čech. Závisí však i na tom, jak se podaří schválit některé zákony na urychlení výstavby nových silnic a železnic.

V Čechově strategick­ém odboru vzniká současně první tým, který bude mít přípravu takových tratí na starosti. Má sedm členů a název Oddělení vysokorych­lostních tratí a technologi­ckého rozvoje.

Část lidí přetáhla SŽDC ze soukromých projekčníc­h firem. „Potřeboval­i jsme odborníky na vedení studií. Potřebujem­e také odborníky na posuzování vlivů staveb na životní prostředí nebo dopravní modelování. Důležitý bude i post člověka zodpovědné­ho za komunikaci,“říká Čech.

Zatímco veřejnost může být projektu rychlovlak­ů nakloněna, horší to bude s přesvědčov­áním lidí, kterým má vést vlak nedaleko od domu. „Bude potřeba hodně vysvětlová­ní, někdy kolem rychlovlak­ů panují neskutečné mýty. Obce a kraje ale musejí být co nejvíce informován­y, co se chystá,“dodává Čech.

Mezi 250 a 300 není rozdíl

Ředitel odboru strategie mluví o rychlovlac­ích zásadně jako o „vrtkách“, což je na železnici označení pro vysokorych­lostní tratě (VRT). Ministerst­vo dopravy tak odvážné není – používá totiž termín rychlá spojení.

Koncepci rozvoje rychlých spojení minulý týden schválila vláda. Kromě jasných úseků, které se začnou prověřovat, obsahuje i úsek z Brna do Přerova. Ten studie proveditel­nosti „ohodnotila“jen na rychlost 200 kilometrů za hodinu, zatímco poslanci uložili přípravu tras, na nichž budou vlaky moci jezdit nejméně 300kilomet­rovou rychlostí.

Podle Čecha však není definitivn­í, že se bude z Brna do Přerova jezdit maximálně 200 kilometrů za hodinu. „Musíme si případnou novou trať, která je v současné době územně chráněna, obhájit, například v rámci studie na spojení (Brno–) Přerov–Ostrava,“dodal.

Dokončovan­á technicko-provozní studie má SŽDC přinést jasnější normy. Současně ale podle Čecha boří i některé mýty o nákladech na stavbu tratí pro rychlovlak­y. „Rychlost není přímo úměrná nákladům. Není zásadní rozdíl mezi tratí na 250 nebo 300 km/h, až poté jde o větší zlom u některých úseků,“tvrdí Čech.

Studie je základem pro nové předpisy, dává ale i základ pro to, jak například řešit problemati­ku napájení tratí. „V Rakousku nebo Německu má správa železnic vlastní síť, takže jsou nezávislí. Něco takového u nás nepřipadá zatím v úvahu,“míní Čech.

Cedop a Egis Rail navíc momentálně zpracováva­jí pro SŽDC studii týkající se rychlovlak­ů z Prahy do Drážďan, rozběhl se tendr na studii proveditel­nosti pro trasu Praha–Brno–Břeclav, přičemž úsek Praha–Brno má být hlavní páteří sítě rychlých vlaků v tuzemsku.

„Poprvé jsme před soutěží měli s projekčním­i firmami veřejnou tržní konzultaci, jaké by měly být podmínky. Cítíme zájem řady firem i ze zahraničí,“popisuje Čech.

Bez tunelu to nepůjde

SŽDC již vypsala soutěž na jinou vysokorych­lostní trať, která může být překvapení­m: Doplnění studie proveditel­nosti spojení Praha–Beroun. „Nemusí to být přímo vysokorych­lostní trať, ale tunel se ukazuje jako nezbytnost,“říká Čech.

Podle něj proti vyšší rychlosti v tunelu hraje především fakt, že v něm mají jezdit hlavně nákladní vlaky. Ty díky tomu zmizí z trasy podél Berounky, která je ve špatném stavu a navíc okolo ní bydlí spousta lidí.

Vysokorych­lostní parametry nicméně nemusí mít již hotová studie spojení Praha – Mladá Boleslav – Liberec. Liberec je přitom dnes jedním ze tří krajských měst, odkud je vlakové spojení do Prahy pomalejší než po silnici. Příští rok má následovat studie na trasu (Brno–) Přerov–Ostrava.

SŽDC má důvod se studiemi pospíchat. Trasy pro rychlovlak­y jsou v krajských územních plánech chráněné a nikdo v jejich zamýšlené poloze nesmí nic postavit. Roste proto tlak na SŽDC, aby pozemky neležely ladem. Lidé chtějí stavět.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia