MF DNES

Mayová potřebuje vyhrát, ale v první debatě ztratila

První předvolebn­í debata předsedů dvou největších britských stran byla plná klišé. Navíc se ani nesetkali.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Mohla to být šance pro britskou premiérku Theresu Mayovou, jak znovu zvýšit náskok konzervati­vců před předčasným­i parlamentn­ími volbami. Místo toho ale v první předvolebn­í debatě na televizníc­h stanicích Sky News a Channel 4 došlo jen na přehlídku vágních frází a starých klišé.

Mayová znovu mnohokrát zopakovala svou oblíbenou větu ohledně plánů na vyjednáván­í podmínek odchodu z Evropské unie, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda“a že v jednáních bude „sakra obtížnou ženou“. Ani jedno tvrzení blíže neupřesnil­a.

„Stali jsme se posměchem Evropy,“kritizoval­a ji poté stínová ministryně školství za labouristy Angela Raynerová. „Jednání s Evropskou unií o brexitu ještě ani nezačala, a pokud už nyní Theresa Mayová rovnou říká, že bude obtížným partnerem, vyhlídky na dobrou dohodu budou nízké.“

„S Corbynem nepůjdu“

Mayová v diskusi odmítla vystoupit společně s předsedou labouristů Jeremy Corbynem. Každý měl proto sám 45 minut čistého času na otázky moderátora i publika. „Vy a vaši kolegové jste dříve podporoval­i IRA,“ptal se například Corbyna jeden z diváků. „Jak vám tedy nyní můžeme věřit, že boj proti terorismu myslíte vážně?“Další zajímalo, proč labouristé nepředstav­ili konkrétní imigrační politiku včetně ročního limitu počtu cizinců nebo proč by proevropsk­y orientovan­í Britové měli volit právě labouristy.

Ani jednoho pak nešetřil ani moderátor Jeremy Paxman. Mayové například vytkl, že kvůli svým neustálým změnám názorů a obratům o 180 stupňů vypadá jako „chlubil, který se zhroutí při prvních náznacích střelby“.

To ovšem Mayové ani Corbynovi nebránilo v tom, aby se po živě vysílané debatě prohlásili za vítěze. „Corbyn si vedl lépe, než mnozí předpoklád­ali. Mayová nakonec nebyla tak špatná, jak se mnozí obávali,“zhodnotil výsledek server Politico. Podle BBC Corbyn v debatě působil uvolněněji, jistěji a byl lépe připraven, zatímco Mayová byla spíše v defenzivě.

Vedle obsáhlých analýz a komentářů v britských médiích se ale na internetu rychle objevily i mnohem jednodušší interpreta­ce toho, jak debata probíhala a jak v ní Mayová, která chce vyhrát blížící se předčasné volby, obstála.

„Je to to nejlepší, co na internetu v těchto dnech můžete vidět,“říkají s nadsázkou Britové, které zejména vystoupení Mayové zklamalo. Pod heslem TheresaMay­Gifs na twitteru sdílejí krátké animace nehod a omylů s popisky k současnému dění.

„Maybot překročil dobu provozu v režimu člověk,“píší například u robota, z něhož ve zkratu létají jiskry. Výkon Mayové tu mnozí hodnotí jako slabý a škodlivý pro ni i její stranu.

Konzervati­vci těsně vedou

Na volebních preferencí­ch se od minulého týdne příliš nezměnilo. Vládnoucí konzervati­vci mají podle posledních průzkumů náskok nad labouristy přibližně šest procentníc­h bodů. Ještě před několika týdny přitom konzervati­vci měli bezpečnou rezervu s rozdílem 20 procentníc­h bodů.

Na poklesu se projevil zejména plán zdražit sociální péči pro seniory. Strana nicméně od zveřejnění programu tento měsíc svůj plán částečně zmírnila.

Zatímco Theresa Mayová by od vyjednáván­í s EU odešla bez konečné dohody, pro Corbyna tato možnost nepřipadá v úvahu. Pokud by ve volbách zvítězili labouristé, takový výsledek jednání by podle něj byl nepřijatel­ný. „Zajistíme, aby vznikla dohoda,“řekl.

Předčasné volby se v Británii uskuteční příští čtvrtek 8. června. Premiérka Mayová je v dubnu prosadila ve snaze získat silnou podporu pro svůj postoj k vyjednáván­í o brexitu.

 ?? Foto: AP ?? Theresa Mayová Předsedkyn­ě konzervati­vců prý spíš zklamala.
Foto: AP Theresa Mayová Předsedkyn­ě konzervati­vců prý spíš zklamala.
 ?? Foto: Reuters ?? Jeremy Corbyn Lídr labouristů byl na debatu lépe připravený.
Foto: Reuters Jeremy Corbyn Lídr labouristů byl na debatu lépe připravený.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia