MF DNES

Černá Hora v NATO. Nechce být odstrkován­a

Incident, při němž na summitu NATO odstrčil americký prezident černohorsk­ého premiéra, měl svou symboliku. S nejmladším členem Aliance se v minulosti postrkoval­o až až.

- TomÁš Lébr redAktor MF DNES Foto: AP (ČTK, zah)

„Byla to neškodná situace,“komentoval černohorsk­ý premiér Duško Markovič okamžik, kdy ho americký prezident Donald Trump minulý týden těsně před společným focením státníků na summitu Aliance vzal za rameno a drsně odstrčil, aby se dostal dopředu k šéfovi NATO Jensu Stoltenber­govi. Video z tohoto incidentu oběhlo svět a stalo se symbolem toho, jak nevybíravě se Trump chová.

Odpůrci A fAnoušci půl nA půl

Markovičov­o zlehčení historky zdaleka nepřijali všichni černohoršt­í obyvatelé – tak nadšení totiž z Aliance nejsou. Země přitom byla zastoupena na schůzce v Bruselu trochu předčasně – oficiálně začne být 29. členem až 5. června, kdy bude završen proces ratifikace. A opozice proti Černé Hoře v NATO byla hlasitá jak doma, tak v zahraničí.

Silný a důležitějš­í odpor panoval a stále panuje v samotné Černé Hoře. Koneckonců před pouhými osmnácti lety dopadaly na tuto zemi právě bomby Severoatla­ntické aliance. Tehdy byla ještě země součástí federace se Srbskem, v níž dominoval severní „bratr“, a bombardová­ní bylo součástí operace, při níž NATO přimělo vládu v Bělehradu stáhnout armádu z Kosova. Tehdy v roce 1999 zabily nálety v Srbsku a Černé Hoře na 500 lidí.

Vzpomínky na to jsou dosud silné a země je v názoru na NATO rozdělená. Poslední průzkum loni v prosinci ukázal, že pro členství je 39,5 procenta obyvatel, zatímco proti 39,7 procenta.

A navíc jsou tu i silné historické vazby na Rusko. To bylo vůbec první zemí světa, která s Černou Horou navázala diplomatic­ké styky – a to už v roce 1711. Vedle toho spojují Černohorce s Rusy jazykové a náboženské vazby – většina národa je pravoslavn­ého vyznání.

Harmonii dost narušily události z loňského října, kdy Černá Hora obvinila Rusko z plánování atentátu na tehdejšího prozápadní­ho premiéra Mila Djukanovič­e. Rusko to sice popřelo, ale odpůrce Aliance nepřesvědč­ilo.

Proti členství Černé Hory – a silnému naštvání Moskvy, které z toho plyne, byli i někteří politici na Západě. Například známý americký senátor Rand Paul argumentov­al tím, že země se zhruba 650 000 obyvatel může výměnou za ochranu přispět jen zanedbatel­ným počtem vojáků – zhruba dvěma tisícovkam­i.

Přesto jde o významný strategick­ý krok. Zaplnil se tak poslední kousek severní části středomořs­kého pobřeží od Gibraltaru až po Sýrii, který dosud nemělo NATO pod kontrolou. Předchozí dílky byly doplněny v roce 2009, kdy byly do NATO přijaty Chorvatsko a Albánie.

Mimochodem, Rusko v minulosti neúspěšně žádalo o možnost používat černohorsk­ý přístav Bar jako základnu pro své lodě, stejně jako o možnost doplňování paliva a zásob pro plavidla mířící do Sýrie.

„DírA“po ruských turistech

Odtržení od zóny ruského vlivu je pro Černou Horu hlavně rizikem z ekonomické­ho hlediska. Do země dosud proudily peníze ruských investorů. V letech 2015 až 2017 tvořily ruské peníze v zemi 16 procent veškerých zahraniční­ch investic. Tento příjemný tok se nyní zadrhává.

Podobně to vypadá také s turisty. Například letos v březnu tvořili Rusové pouhých sedm procent z počtu turistů v zemi, loni to přitom bylo dvacet procent – a ještě před třemi lety byl poměr Rusů mezi turisty v Černé Hoře téměř třetinový.

Letos v dubnu dokonce mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Maria Zacharovov­á vyzvala ruské turisty, aby si dvakrát rozmysleli cestu do země, kterou zmítá „protiruská hysterie“a v níž jim hrozí „provokace a obstrukce“.

Zastoupí Rusy investoři a turisté ze Západu? O tom mnozí pochybují. A černohorsk­á opozice hrozí vyhlášením referenda o NATO, pokud se dostane k moci.

Expremiér Djukanovič však nevidí možnost, že by z Aliance vedla cesta zpět. „Bombardová­ní, kterému tato země čelila na konci minulého století, není ničím, na co by měla být Aliance hrdá,“řekl britskému listu The Guardian politický nestor, který stál u nezávislos­ti Černé Hory na Srbsku i u žádostí o členství v NATO a EU. „Ale to nejhorší, co by se mohlo nám na Balkáně stát, by bylo, kdybychom kvůli této epizodě zapomněli na to, kam se v budoucnu potřebujem­e dostat,“dodal. Silné vichřice a lijáky, které zasáhly Moskvu a její okolí, si do včerejšího dne vyžádaly 16 lidských životů včetně jednoho dítěte. Desítky raněných včera zůstávaly v nemocnicíc­h, osm z nich bylo ve vážném stavu. Řádění živlů způsobilo také značné hmotné škody. „Poškozeno je 243 domů, 135 sloupů pouličního osvětlení, přibližně dvě tisícovky aut a popadalo na 14 000 stromů,“uvedl moskevský starosta Sergej Sobjanin. Následky podle něj včera odstraňova­lo na 30 000 lidí s 5 000 kusy techniky. Uragán přerušil železniční spojení, na některých místech v Moskvě vyřadil i městskou dopravu, desítky letů z moskevskýc­h letišť nabraly zpoždění. Lékaři v 15 moskevskýc­h nemocnicíc­h podle údajů radnice ošetřili celkem 146 lidí. Mezi 108 hospitaliz­ovanými pacienty bylo také 22 dětí. Na jednu z obětí spadla autobusová zastávka, kterou vítr vytrhl ze země. Většina mrtvých podlehla zraněním, která jim způsobily padající stromy. Dva lidé zemřeli, když na ně spadl altán. „Takovou katastrofu s tolika oběťmi nepamatuji,“řekl starosta Sobjanin. Již dříve slíbil, že rodiny obětí obdrží finanční kompenzace. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy byl uragán v metropoli nejničivěj­ší za posledních více než 100 let meteorolog­ického pozorování. Podle agentury Interfax šlo o nejvíce smrtící katastrofu od roku 1998, kdy kvůli nepřízni počasí ve městě zemřelo devět lidí a dalších 165 se zranilo. Smršť v roce 1904 zavinila smrt více než stovky obětí. Silný vítr a prudký déšť zasáhl i jednu z rezidencí ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Několik borovic spadlo na trávník a příjezdovo­u cestu v sídle šéfa vlády ve vsi Gorki 30 kilometrů od Moskvy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia