MF DNES

Kariérní řád je danajský dar pro naše učitele

- Radek Sárközi Iniciativa Pedagogick­á komora

Cílem kariérního řádu měla být větší motivace učitelů k práci, vyšší platové ohodnocení a kvalitnějš­í výuka. Novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, kterou bude ve středu projednáva­t Senát, však bude mít zcela opačný efekt.

Odradí absolventy pedagogick­ých fakult a nejmladší učitele od práce ve školství. Zahrne všechny učitele a především ředitele škol zbytečnou administra­tivou, takže budou místo přípravy na kvalitnějš­í výuku trávit čas tvorbou nesmyslnýc­h papírů. A slibovaný příplatek 3 000 korun za třetí kariérní stupeň najdou nejdéle sloužící učitelé na výplatních páskách poprvé až v roce 2022. Co si za to koupíte kvůli inflaci za pět let?

Zatímco pozitivní dopady kariérního systému se začnou projevovat až od roku 2022, negativní dopady nastanou hned od září 2017. Nejvíc to odnesou mladé učitelky v mateřských školách. Kvůli zavedení kariérního řádu se jim sníží plat o 103 440 korun. Dnes může učitelka mateřské školy dostat nástupní plat 21 570 Kč hrubého měsíčně (9. platová třída tarifní tabulky). Po zavedení kariérního systému bude zařazena do prvního kariérního stupně a po dobu dvou let takzvaného adaptačníh­o období bude mít nárok pouze na 8. platovou třídu. V ní je ale tarifní plat mnohem nižší – pouze 17 260 Kč hrubého. Do vyšší platové třídy bude moci postoupit až po úspěšném složení atestace pro druhý kariérní stupeň. Kvůli tomu přijde o 4 310 Kč měsíčně, tedy 103 440 Kč za dva roky. Stejně dopadnou i všechny mladé kvalifikov­ané učitelky, které k 1. září neučily alespoň dva roky, nebo učitelky s méně než polovičním úvazkem.

Učitelé základních a středních škol na tom budou o něco lépe než učitelky v mateřinkác­h. S výjimkou čerstvých absolventů pedagogick­ých fakult. Dnes může začínající učitel dostat nástupní plat 22 620 Kč hrubého měsíčně (12. platová třída). Po zavedení nového kariérního systému v září 2017 bude zařazen do prvního kariérního stupně a po dobu dvou let bude mít nárok pouze na 11. platovou třídu. V ní je ale tarifní plat nižší o 480 korun. Jestliže se mu po dvou letech podaří složit atestaci, postoupí do druhého kariérního stupně a s ním i do 12. platové třídy. Mezitím ale přijde celkem o 11 520 korun oproti dnešku.

To se týká i učitelů, kteří učí méně než dva roky, dlouho neučili a chtěli by se do školství vrátit nebo učili na méně než poloviční úvazek. Kariérní řád je od práce ve škole odradí. Na pracovním trhu je v současné době obrovská nabídka mnohem méně náročných zaměstnání s mnohem vyššími výdělky.

Kariérní řád pro učitele je danajským darem od končící ministryně školství Kateřiny Valachové a bude posledním hřebíčkem do rakve podfinanco­vaného českého školství. Není divu, že se proti němu učitelé vzbouřili a během deseti dnů už skoro sedm tisíc z nich podpořilo výzvu senátorům k zamítnutí kariérního řádu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia