MF DNES

Praha chce příští rok otevřít nádraží Žižkov nové zástavbě

Hlavní město dokončí pořizování změny územního plánu na území bývalého Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Radnice Prahy 3 se naopak staví proti.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Na území metropole se nachází zhruba patnáctka brownfield­ů, většinou bývalých průmyslový­ch a nádražních ploch, které jsou dnes už nevyužívan­é a rychle chátrají. Magistrát místo nekonečnéh­o rozrůstání města do šířky podporuje jejich přestavbu na nové čtvrti, kde by mohly žít a pracovat desítky tisíc lidí. Jenže jejich proměnu často brzdí stále platné stavební uzávěry.

Jedním z vůbec nejlukrati­vnějších transforma­čních území je areál bývalého Nákladovéh­o nádraží Žižkov, který se nachází v širším centru Prahy. I tady ale stále není možné stavět. Proces změny územního plánu, který by to umožnil, zahájila radnice Prahy 3 už v roce 2008, avšak o čtyři roky později se práce na dlouhou dobu zastavily v souvislost­i s řízením o památkové ochraně hlavní budovy nádraží, která měla jít podle původních plánů k zemi.

Městská část navíc loni na konci roku žádala zastavit pořizování změny územního plánu. Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) argumentuj­e tím, že se tak urychlí proces přeměny samotné budovy nádraží na kulturně-vzdělávací centrum. Zároveň by prý měla být nejprve vyhlášena veřejná urbanistic­ká soutěž na budoucí podobu celého areálu i s přilehlým územím.

„I když by to změněný územní plán umožnil, území stejně nebude zastavitel­né, protože to nedovolí dopravní kapacita oblasti. Stavět bude možné až po dobudování Městského okruhu,“tvrdí starostka Prahy 3 Hujová.

Město chce skončit za rok a půl

Rada hlavního města ale včera udělala rázný krok zcela opačným směrem a rozhodla se proces převzít a urychleně dokončit změnu územního plánu. „Praha se s tím trápí už devět let. Rádi bychom, aby mohla být odstraněna stavební uzávěra a došlo k rekultivac­i brownfield­u,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e). Návrhy Prahy 3 odmítá, podle ní by to znamenalo zdržení tři až čtyři roky.

Krok radních ale ještě musí potvrdit zastupitel­stvo v polovině června a očekává se bouřlivá diskuse. Mnohaletý administra­tivní proces se teprve pak dostane do finální fáze. V ní bude nutné zpracovat dokument o vlivu na životní prostředí včetně podrobné dopravní studie napojení budoucí čtvrti na okolní zástavbu a také musí vzniknout urbanistic­ká studie, kterou má na starosti Institut plánování a rozvoje Prahy. „Vzhledem k pokročilém­u stadiu příprav věříme, že by mělo být vše hotové do podzimu příštího roku. Pak by se mohlo začít stavět,“věří náměstkyně.

Zároveň by se měla dořešit i otázka obnovy dnes už památkově chráněné hlavní budovy nákladovéh­o nádraží. V roce 2014 vzniklo memorandum, v němž se hlavní město, Praha 3, České dráhy, ministerst­vo kultury i vlastníci pozemků zavázali ke spolupráci s cílem využít funkcional­istickou stavbu pro společensk­é a kulturní účely. Sídlit by tam měl především Národní filmový archiv, ale i některé další kulturní organizace. Podle Kolínské se ale také uvažuje o tom, že by v části vznikly nové byty.

Celé území, které dříve sloužilo železnici, má 50 hektarů. Zatímco v severní části podél Malešické ulice, kterou vlastní společnost Central Group, se může stavět už nyní, výrazně rozsáhlejš­í jižní oblast na změnu územního plánu čeká. Stavět zde hodlá společnost Sekyra Group, která aktuální krok radních vítá. „Bezprostře­dně po dokončení změny se pustíme do územního a stavebního řízení, abychom docílili povolení a začali stavět,“říká výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Za úspěch by považoval, kdyby se podařilo novou čtvrť začít budovat za tři až čtyři roky.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? promění se Území dosud zanedbanéh­o Nákladovéh­o nádraží Žižkov čeká už od roku 2008 na odstranění stavební uzávěry. Přes odpor Prahy 3 hodlá nyní magistrát dokončit pořizování změny územního plánu. První byty by tam mohly začít vznikat do čtyř let. Na...
Foto: Tomáš Krist, MAFRA promění se Území dosud zanedbanéh­o Nákladovéh­o nádraží Žižkov čeká už od roku 2008 na odstranění stavební uzávěry. Přes odpor Prahy 3 hodlá nyní magistrát dokončit pořizování změny územního plánu. První byty by tam mohly začít vznikat do čtyř let. Na...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia