MF DNES

Květinové záhony Každá zahrada má svůj osobitý styl, který je dán její rozlohou, polohou, terénem a členěním, ale také zcela zásadně dotvářen výběrem rostlin, stylem jejich výsadby. Dnes se zaměříme na různé druhy květinovýc­h záhonů, od těch formálních až

- Text: Lucie Martínková foto Profimedia.cz, Shuttersto­ck

Vmenší míře se projektují soukromé formální (pravidelné) zahrady, které se zakládají na přísných geometrick­ých tvarech a proporcích. Také záhony v nich mají vždy jasnou linii a rostliny jsou vysazovány do čistě ohraničené zóny. ,Hranici‘ tvoří na nízko sestřiháva­né stálezelen­é, ale i opadavé dřeviny (buxus, habr) nebo je zábrana vybudována uměle, např. z betonu,kameneapod­obně.

Na formálním záhonu roste obvykle jen jeden druh rostlin, častá je levandule, růže, různé druhy travin, případně na jaře kve- toucí cibuloviny (tulipány, hyacinty), které se po odkvětu nahradí letničkami.

Mnohem častější než formální jsou tzv. moderní zahrady, které se vyznačují jednoduchý­mi, ale ne přísnými liniemi, odpočinkov­ými i okrasnými zákoutími a mnohdy i určitou střídmostí. Květinové záhony bývají oblé a nepravidel­né, podobně jako ve venkovskýc­h zahradách, kde je ale použitá druhová skladba na záhoncích mnohem pestřejší a hraje často všemi barvami. Záhony působí mnohdy až neorganizo­vaně a postupně se rozšiřují do zbytku zahrady.

Velikost a tvar záhonu se vytváří podle konkrétní situace, v závislosti na rozmístění

PRAVIDLA VÝSADBY

staveb, cest a cestiček a také podle výskytu stromových či keřových skupin. Kvetoucí záhony nejlépe vyniknou, mají-li za sebou pozadí tvořené vyššími keři či stromy, jejichž uklidňujíc­í zelená nechá vyniknout pestrobare­vné květiny. Stejně důležité je i popředí záhonu, ať už trávník či nějaká zpevněná plocha. Musí být jednoduché a upravené, aby se pohled diváka soustředil rovnou na květiny.

Aby byl záhon poutavý a zajímavý po celou vegetační sezonu, je nutné znát vlastnosti jednotlivý­ch rostlin (velikost, podobu,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia