MF DNES

ŽIVOT V 1+KK NA JEDNIČKU

To se to zařizuje, když máte doma tři, čtyři pokoje... Jak to ale udělat, když vlastníte jen jeden, a musíte do něj poskládat ložnici, kuchyň a obývák? Nastane přetahován­í o milimetry, ale zvládnout se to dá. Bude ovšem potřeba chytré řešení.

- text Eva Vacková foto archiv firem

Čím míň metrů, tím větší roli hraje návrh, ve kterém není nouze o nápady. Oproti velkým bytům při zařizování existuje řada limitů. Díky nim na druhou stranu můžou vzniknout originální řešení, která ve velkém bytě, kde je ,zaparkovan­á‘ rohová pohovka a kde si můžete dovolit hýřit s metry, schází.

Čím ale garsonku přifouknou­t? Za prvé je možné se spolehnout na poměrně známé triky – světlé barvy a světlé dekory dřeva, materiály odrážející světlo, lesklé lakované povrchy, velkoplošn­á zrcadla, sklo. U nábytku pomůžou prosklené prvky, které se dají s pomocí LED prosvítit. Malá místnost, která je bytem, bude víc v pohybu než velký obývák. Rozkládání postele můžete brát jako každodenní tělocvik, menším kusům nábytku (kávový stolek, taburet, kontejnery...) pořiďte kolečka.

„Je dobré sledovat logiku fungování bytu a podtrhnout jednotlivé zóny – například

oddělit místo na spaní od kuchyňskéh­o koutu látkovými japonskými stěnami. Sice se nepodaří ošetřit prostor zvukově, ale alespoň opticky, což mnohdy pocitově stačí. Pozor dávejte na množství doplňků. Místnost se jimi snadno ,zadusí‘. Podstatný je výběr osvětlení. Každá funkční zóna by měla mít svůj zdroj osvětlení. Klidně i několik okruhů (spaní, pracovní kout, jídelní stůl...). Získáte tím možnost nasvítit části bytu jednotlivě," říká architektk­a Kamila Douděrová z ateliéru Kamidesign.

VELKÁ KOUPEL V MALÉM

Ani v koupelně, kde se sotva otočíte, nevzdávejt­e šanci na vanu a nekupujte hned to nejmenší umývadlo. Do panelákové koupelny se vejde i 80 centimetrů široké umývadlo a sto šedesát centimetrů dlouhá vana. Vybírat je potřeba z kolekcí sanity, které mají design přizpůsobe­ný malému prostoru, kupříkladu asymetrick­é vany. Když se nevejde ,normální‘ vana, existují malé sedací vany

 ??  ??
 ?? Clei, z milánského veletrhu ?? PO JÍDLE SKLIDIT Jídelní stůl se dá jednoduše zaklapnout. Podlaha se uvolní a na stěně bude viset jen pár centimetrů hluboká oranžová skříňka.
Clei, z milánského veletrhu PO JÍDLE SKLIDIT Jídelní stůl se dá jednoduše zaklapnout. Podlaha se uvolní a na stěně bude viset jen pár centimetrů hluboká oranžová skříňka.
 ??  ??
 ?? Atelier Kamidesign ?? OD PODLAHY KE STROPU Kompletní rekonstruk­ce proměnila styl i fungování bytu o velikosti 30 m². Podlahu sjednotila imitace dřevěných prken, původní strop překrývá napnuté speciální plátno.
Atelier Kamidesign OD PODLAHY KE STROPU Kompletní rekonstruk­ce proměnila styl i fungování bytu o velikosti 30 m². Podlahu sjednotila imitace dřevěných prken, původní strop překrývá napnuté speciální plátno.
 ??  ??
 ?? Clei ?? VE SKŘÍNI
Italská firma zaměřující se na řešení malých bytů představil­a na letošním veletrhu v Miláně model prostorově úsporné rozkládací kuchyně.
Clei VE SKŘÍNI Italská firma zaměřující se na řešení malých bytů představil­a na letošním veletrhu v Miláně model prostorově úsporné rozkládací kuchyně.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia