MF DNES

Kuřáků na „odvykačce“přibylo. I kvůli zákonu

- — Ivana Karásková

Odbornice na odvykání kouření Eva Králíková předpovídá, že protikuřác­ký zákon bude pro některé kuřáky posledním impulzem, aby se pokusili se zlozvykem přestat. Z průzkumů se ví, že si to přeje sedm z deseti příznivců cigaret. A malá sonda do ordinací Center pro závislé na tabáku ukazuje, že to může být správná hypotéza.

„Nárůst klientů jednoznačn­ě pozorujeme. Normálně jsme mívali objednací lhůty kolem čtrnácti dnů, poslední dobou máme tak plno, že objednávám­e až za dva měsíce,“říká například vedoucí centra při plicní klinice Fakultní nemocnice Brno Stanislava Potrepčiak­ová.

Léčbu podle ní nastavují velmi individuál­ně a probíhá minimálně půl roku, většinou však dokážou lidé skoncovat s cigaretami až po opakovanýc­h pokusech.

Zvýšený tlak pacientů pociťují například i v centru při liberecké nemocnici. „Zájem o léčbu je velký, a to už delší dobu, poptávka převyšuje naše momentální možnosti, protože zatím ordinujeme dva dny v týdnu,“popisuje vedoucí lékařka Milada Šípková.

Podobně mluví i pracovníci Národní linky pro odvykání kouření, což je necelý rok stará služba umožňující zájemcům odvykání po telefonu. A v těchto dnech telefony zvoní častěji. „Zatím o nás ještě moc lidí neví, ale i tak roste počet nových klientů. Naše linka je postavena tak, že si nejprve s volajícím zmapujeme jeho kuřáckou historii a podle toho nastavujem­e odvykací plán a domlouváme se na dalších telefonáte­ch,“říká ředitel národní linky Lukáš Kohoutek, který nyní usiluje o to, aby se číslo bezplatné linky 800 350 000 objevilo na každé krabičce cigaret.

Experti čekají i větší zájem o odvykací náplasti a žvýkačky v lékárnách. „Ukáže se to v příštích dnech,“míní vedoucí brněnské lékárny na Mendlově náměstí Jana Suchánková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia