MF DNES

Čína bere boj se změnou klimatu vážně

- — Ladislav Kryzánek

Čína zaplatila za svůj ekonomický vzestup obrovskou daň – její životní prostředí trpělo a trpí jak mučené zvíře.

Před pár lety však jejímu vedení přece jen došlo, že nemá-li se nejlidnatě­jší země světa udusit a utopit ve vlastním jedovatém odpadu, je třeba začít se svinčíkem něco dělat. Čína objevila doposud tajemná slůvka, jako jsou ekologie, skleníkové plyny a tak dále.

Logickým důsledkem tohoto obratu nyní je, že přístup Pekingu k boji s negativním­i změnami klimatu ostře kontrastuj­e s tím americkým. Zatímco Amerika za prezidenta Donalda Trumpa zařadila zpátečku a opouští Pařížskou dohodu, Čína ujišťuje svět, že svým závazkům dostojí. „Na boji proti klimatické změně je globální shoda, není to čínský vynález... My si uvědomujem­e, že jako velká rozvíjejíc­í se země bychom měli převzít svou mezinárodn­í odpovědnos­t,“řekl včera čínský premiér Li Kche-čchiang v Berlíně.

Někteří analytici to komentují tak, že Amerika vlastně naznačuje: Už nestojíme o světové vůdcovství. Náš krátkodobý profit je nám milejší než prospěch celku. Z dlouhodobé­ho hlediska tak získává „státotvorn­ější“Čína. Rozdíl v přístupu bije do očí také proto, že obě velmoci jsou největšími producenty skleníkový­ch plynů na planetě.

Když jednou zase padla na Peking dusivá smogová duchna, prezident Si Ťin-pching uvedl, že země se stane „železnou pěstí a bude bez výjimky trestat všechny, kdo budou životní prostředí ničit“. I když slova vůdce často dopadají do vzdálených provincií ve zředěné podobě a jejich správnému vyznění může občas bránit rozšířená korupce, změny jsou v dnešní Číně více než patrné. Byť samozřejmě boj s následky smrtícího smogu a zamořených vod teprve začal.

Nejvíce lze změnu spatřit v prioritách. Byť to pro někoho může být šokující, Čína se stává globálním tahounem v opatřeních směřujícíc­h k omezení změn klimatu. Zavírá uhelné elektrárny a přechází na obnoviteln­é zdroje, a to v objemech, jež berou dech. Investuje obrovské částky do rozvoje atomové energie, větrných a solárních elektráren. Zdá se tedy, že Peking je na dobré cestě, byť je to běh na velmi dlouhou trať.

S touto až puntičkářs­ky vymezenou domácí snahou však ostře kontrastuj­e chování Číny v cizině. Tam jako by si čínské státní firmy chtěly vynahradit to, co doma už nelze tak snadno – zplodiny jim jsou šumafuk. V zemích, jako je Pákistán, Indonésie, Vietnam, Mongolsko nebo Írán, financují téměř sto energetick­ých projektů fungujícíc­h na uhlí, jež výrazně přispívá ke znečistění ovzduší. Výše uvedený titulek je tedy pravdivý jen zčásti. Celý by měl znít asi takto: Čína bere boj se změnou klimatu vážně, ale pouze doma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia