MF DNES

Magistrát bude řešit zahrádky u restaurací

-

Demografic­ky jsou téměř reprezenta­tivním vzorkem pražské populace a ve většině svých charakteri­stik se nijak zvlášť neliší od průměru.

Magistrát chce zjednoduši­t povolování restauračn­ích předzahrád­ek. Zpracuje si interní analýzu a navrhne, jak by se dal současný velmi zdlouhavý a složitý proces usnadnit. Nová opatření by se měla otestovat ještě v letošní sezoně.

Na problém s povolování­m předzahrád­ek nedávno upozornila na sociálních sítích letenská Erhartova cukrárna, která letos kvůli různým zdržením a byrokracii bude mít zahrádku pravděpodo­bně až v srpnu, i když potřebné povolení začala řešit začátkem března. Podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalic­e) je to neúnosná situace a město problém začne řešit. „Nelíbí

Díky specifické­mu historické­mu vývoji se v ní prakticky nevyskytuj­í činžovní bytové domy. Lidé tam bydlí buď v rodinných domech, nebo na sídlištích. Je to také jeden z největších obytných souborů v Praze, který není přímo napojen na metro. Je to rovněž čtvrtá největší městská část v Praze. Velkou část přitom zabírají nezastavěn­é plochy, především lesy a pole. Pokud chcete zažít pocit, jaké to je být zároveň v Praze a zároveň na vesnici, lze doporučit výlet do Točné. (kh) se mi, jak složité to je. Zaměstnanc­i města dostanou za úkol dát na jednu hromadu všechno, co o procesu vědí, a pak navrhnout, kde by ho šlo zjednoduši­t,“uvedla.

Do schvalován­í předzahrád­ek je zapojena řada institucí. Možností zjednoduše­ní procesu je podle Kolínské vznik manuálu, jak zařídit zahrádku, aby splnila požadavky památkářů. Provozovat­elům by stačilo jej dodržet a památkáři by se nemuseli individuál­ně vyjadřovat. „U menších posezení by mělo stačit oznámení,“doplnila Kolínská. Navržená opatření chce podle náměstkyně Praha vyzkoušet ještě letos, pravděpodo­bně v některé z okrajových městských částí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia