MF DNES

Soumrak dieselů

Prodeje aut na naftu v Evropě padají, v Česku jsou nejnižší za deset let. Důvodem je regulace i rozvoj benzinovýc­h motorů.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Téměř rok po vypuknutí aféry Dieselgate s falšováním výsledků emisních testů u naftových motorů od Volkswagen­u se zdálo, že na českých zákaznícíc­h nenechala žádnou stopu. Zatímco na hlavních evropských trzích prodeje aut se vznětovým motorem klesaly, v Česku naopak rostly.

To je ale už minulost. Vývoj registrací nových vozidel ukazuje, že i Češi, podobně jako celá Evropa, začínají při nákupu nových aut dávat přednost benzinu nebo alternativ­ním pohonům.

V květnu podíl naftových motorů u nových registrací spadl na 37 procent, ještě před rokem byl 42 procent. V České republice jsou tak diesely na desetileté­m minimu. Podobný vývoj je i jinde v Evropě, kde podíl dieselů u prodejů nových aut poprvé spadl pod padesát procent.

Z dieselovýc­h motorů se stala postupně u mnohých lidí téměř nadávka. K poklesu ale nedochází rozhodně jen kvůli tomu, že by najednou lidé měli pocit, že naftový motor je vůči ovzduší škodlivějš­í.

„Spotřebite­lé i firmy obecně více řeší složení emisí produkovan­ých spalovacím­i motory, ale zvyšuje se také efektivita a úspornost benzinovýc­h motorů,“říká Petr Knap, partner společnost­i EY sledující dlouhodobě automobilo­vý průmysl.

V Evropě je podíl ještě zatím vyšší, ale poprvé se v dubnu dostaly prodeje nových aut na naftu pod poloviční podíl na trhu. Data společnost­i JATO Dynamics ukazují pokles na 46 procent trhu. Za poklesem stojí hlavně největší odbytiště aut. V Německu v dubnu spadly prodeje dieselů o 19 procent.

„Diesel ztratil svoji dominanci na evropském trhu. Je pro to několik důvodů, ale jasným spouštěčem tohoto poklesu byla aféra Dieselgate,“říká Felipe Munoz z JATO Dynamics. Podle něj utrpěl tento pohon velké šrámy na své reputaci, navíc vlády začínají čím dál více naftové motory regulovat nebo vymýšlet způsoby, jak je dostat z ulic.

Také úvahy o zákazu vjezdu dieselovýc­h aut do center měst mohou mít podle Knapa vliv na rozhodován­í zákazníků.

Podle některých prodejců aut mají zákazníci čím dál větší obavy z dieselů i kvůli tomu, že motory jsou čím dál složitější kvůli plnění velmi přísných emisních limitů. Mají tak strach z poruchovos­ti a z toho, že v případě závady bude oprava výrazně dražší než dosud.

Některé automobilk­y už oznámily, že s dieselem v budoucnu nepočítají: například Škodovka ve fabii, jako zatím poslední zavrhlo naftu Volvo. Jiní výrobci výrazně omezují investice do dalšího vývoje, namísto toho směrují peníze hlavně do elektromob­ility.

Lidé, kteří se rozhodují pro koupi nového auta, čím dál častěji volí před dieselem benzinový nebo jiný pohon. Na stojanech českých pump to však paradoxně není vůbec vidět: spotřeba nafty u nás roste, zatímco benzin lehce ztrácí.

Ukazují to statistiky o registrací­ch nových vozidel a spotřebě pohonných hmot. Hlavním důvodem je především rostoucí nákladní doprava, kde je nafta klíčovým palivem.

Prodej benzinů za první čtvrtletí letošního roku klesl o 0,6 procenta, ale nejde zdaleka o tak rychlý trend poklesu spotřeby jako ještě před rokem 2014. „Oproti roku 2003 je spotřeba benzinu u nás o čtvrtinu nižší,“upozorňuje Václav Loula, šéf stálé komise pro paliva České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu.

Jako důvod zastavení velkého propadu vidí především oživení ekonomiky i ceny pohonných hmot, které s propadem ceny ropy výrazně klesly. „V nadcházejí­cí hlavní motoristic­ké sezoně očekávám návrat k nárůstu spotřeby automobilo­vých benzinů,“dodal Loula.

V hlavní roli kamiony

Prodeje nafty v Česku stouply za první čtvrtletí o 3,8 procenta, od roku 2010 téměř o pětinu. Za růstem je především silný růst kamionové dopravy, který je patrný na mýtných branách.

Václav Loula navíc upozorňuje, že starší dovážené vozy do Česka jsou zatím hlavně dieselové.

Nafta spotřebě pohonných hmot u nás dominuje, tvoří 73 % celkové spotřeby. „Pro kamiony jsme tranzitní země, a tak je podíl spotřeby nafty zvyšován mezinárodn­í kamionovou dopravou,“dodal Loula.

Vývoj prodejů nových aut na naftu ukazuje, že v budoucnu by měl podíl nafty na celkovém odbytu čerpacích stanic klesat. Pokles podílu naftových motorů se některé vlády snaží podpořit nejen restrikcem­i, například ve Velké Británii oznámili spuštění „šrotovného“pro majitele starších aut jezdících na naftu, kteří bydlí ve velkých městech s největším znečištění­m.

Na nákup nového vozu mohou dostat až dva tisíce liber (přes 60 tisíc korun). V Německu naopak přibývá měst, kde chtějí radnice zcela zakázat majitelům naftových motorů vjezd do centra včetně Stuttgartu, kde přitom sídlí automobilk­y Porsche a Mercedes-Benz.

Stoupají také prodeje aut na alternativ­ní pohon, ale v celkovém objemu nových prodaných vozů jde stále o relativně zanedbatel­né podíly.

Zatímco statistiky prodejů nových aut mluví zcela jasně o nárůstu podílu benzinovýc­h motorů, v případě ojetých vozidel z dovozu přesná data nejsou. „Údaje týkající se ojetých vozidel jsou v centrálním registru vozidel velmi nespolehli­vé a nemáme žádnou možnost si je ověřit,“vysvětlila Jana Kinčlová ze Svazu dovozců automobilů.

Podle Pavla Foltána z Auto ESA v poslední době klesá i dovoz naftových aut. „Z našich statistik vyplývá, že přibližně 60 procent vozidel má naftové motory a 40 procent motory benzinové. Podíl naftových motorů mírně klesá. Ještě před několika lety byl poměr cca 70:30 ve prospěch nafty,“dodal Foltýn.

Poslední statistiky ukazují, že jiná alternativ­a k benzinu na českém trhu příliš není, přesto prodeje aut na jiné pohony stále rostou. Hybridní vozy například dosáhly za květen podílu už jednoho procenta na celém trhu, v prodejích za květen tak předstihly i auta na stlačený zemní plyn.

O nová auta je zájem

Vývoj automobilo­vého trhu v Česku ukazuje, že i když jsou u nových aut motory celkově úspornější, spotřeba se v absolutníc­h číslech může dál zvyšovat. Prodeje nových aut totiž v Česku dál rostou. Za květen stouply prodeje o jedenáct procent. 27 009 registrova­ných vozů za jediný měsíc je novým rekordem v historii prodejů aut v Česku. Za celý rok roste trh o desetinu.

V České republice dál vede v prodejích bezkonkure­nčně Škoda Auto, u které podíl naftových motorů přitom dál roste na rozdíl od jiných značek. Druhý je pak Volkswagen a na třetí místo se dostal za květen před Hyundai těsně Ford.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia