MF DNES

Vydřená výhra Plíšková je v Paříži ve čtvrtfinál­e

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Paříži

Nad kurtem neustále plachtila trojice holubů – jako by snad ani ptáci nemohli pochopit, co se pod nimi odehrává, a tak nalétávali znovu a znovu.

I aréna Suzanne Lenglenové, druhá největší v areálu, byla ponořená v nevěřícím tichu. Atmosféra připomínal­a soumrak na slavném pařížském hřbitově Pere-Lachaise.

„Ty vole!“zaznělo z hlediště možná přízemní, leč upřímné hodnocení. Světová trojka Karolína Plíšková po pár minutách prohrávala 0:4 a 0-30 – a to na druhé straně oranžové antuky stála Veronica Cepedeová, žebříčková hráčka číslo 97.

Lišit se měly stejně jako figurami, vysokánská dívka ze středu Evropy převyšoval­a drobnou Paraguayku o 22 centimetrů. Rozdíl téměř sta míst v pořadí WTA, výškově rozdíl hlavy... A stejně favoritka Plíšková začala šíleně. Ospale, nepřítomně. Za první set zahrála jen čtyři vítězné údery včetně dvou es.

Při cestě k lavičce poslala raketu vstříc povrchu. Vše špatně!

A teď to nejlepší: česká tenistka je i tak ve čtvrtfinál­e Roland Garros.

Cepedeovou přetlačila 2:6, 6:3, 6:4. „Jsem tak šťastná, že si to ani neumíte představit,“řekla. „Bylo to hrozně těžké, navíc jsem se na kurtu dneska necítila dobře.“

Ale zvládla to, tím je všechno cennější. Však si za to vysloužila pochvaly i od těch největších kapacit, co zrovna pobývají v Paříži.

„Ukázala srdce šampionky,“pronesl uznale Jan Kodeš, vítěz Roland Garros z let 1970 a 1971.

„Celkově se zlepšila. A poslední rok opravdu vyrostla psychicky,“ocenila ji v pondělí ještě před utkáním Martina Navrátilov­á, která antuku u Buloňského lesíka opanovala rovněž dvakrát (1982, 1984).

Mohla by na ně Plíšková navázat? Vize poháru je pořád dost daleko, potřeba jsou další tři výhry. Ale je tu i další motiv: pokud by prošla do finále (a tím pádem buď zdolala Halepovou sama, nebo by Rumunka vypadla již dříve), stala by se Plíšková v Paříži světovou jedničkou.

Proti Cepedeové to od ní nebyl výtečný výkon. Antuka jí „nevoní“, na druhém grandslamu roku sbírá výhry vydřené, nikoli blyštivé. Ale její mentální odolnost je zřejmá.

Však ji bude Plíšková potřebovat ještě víc. „Čeká mě dvojitý soupeř,“uvědomuje si před středečním střetem s domácí Caroline Garciaovou. Francouzsk­é publikum bude zavilé, to si vsaďte. „Srdce šampionky“ale zní jako potenciáln­í protizbraň.

 ?? Foto: AP ?? Velké nervy Tenistka Karolína Plíšková postoupila na grandslamo­vém turnaji Roland Garros mezi poslední osmičku. Světová dvojka se s 97. hráčkou žebříčku, Paraguayko­u Cepedeovou, nečekaně nadřela.
Foto: AP Velké nervy Tenistka Karolína Plíšková postoupila na grandslamo­vém turnaji Roland Garros mezi poslední osmičku. Světová dvojka se s 97. hráčkou žebříčku, Paraguayko­u Cepedeovou, nečekaně nadřela.
 ?? Foto: Reuters ?? Karolína Plíšková v osmifinále strávila na kurtu hodinu a 52 minut. Nakonec Veroniku Cepedeovou z Paraguaye zdolala.
Foto: Reuters Karolína Plíšková v osmifinále strávila na kurtu hodinu a 52 minut. Nakonec Veroniku Cepedeovou z Paraguaye zdolala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia