MF DNES

TEST POTRAVIN BEZ LEPKU

Jsou zdravější než klasické?

- Hana Večerková spolupraco­vnice MF DNES

obchodech přibývá potravin s označením „bez lepku“. Pro lidi s celiakií, nesnášenli­vostí lepku, je taková dieta nutností. V poslední době se ale stala módním hitem také mezi zdravými lidmi.

Konzumentů, kteří dobrovolně vytěsnili z jídelníčku obilí s lepkem, je mnohem víc než těch, kteří bezlepkovo­u dietu skutečně potřebují. Přesná čísla nejsou k dispozici, ale odhaduje se, že na vlně „gluten free“potravin jede zhruba 10 procent populace. Kupují si bezlepkové potraviny z přesvědčen­í, že jsou zdravější než ty klasické s lepkem, které jedli dosud.

Jsou takové skutečně? Rozhodli jsme se společně s nezávislou iniciativo­u Vím, co jím a piju bezlepkové potraviny otestovat. Koupili jsme 10 dvojic potravin s lepkem a bez něj a porovnali jejich složení, výživové hodnoty a ceny.

Výsledek je překvapivý. Dal by se shrnout takto: bezlepkové potraviny jsou dražší, obsahují menší množství bílkovin a vlákniny a naopak větší porci přídatných látek, tedy „éček“.

Bez lepku, ale s větším množstvím aditiv

„Zdravý“obraz potravin bez lepku tak trochu vybledne už při četbě složení: hydroxypro­pylmethylc­elulóza, sorbitan monosteará­t, polyglycer­ylpolyrici­noleát, guma guar, xanthan… Nejdou moc dohromady s reputací zdravé stravy. Jsou to emulgátory, stabilizát­ory a zahušťovad­la, většinou syntetická, která jsou u bezlepkový­ch potravin nutností právě kvůli absenci lepku. Ten má totiž jedinečnou vlastnost – dává těstu pružnost a hotovým výrobkům příjemnou texturu.

„Lepek plní dvě funkce – má propojit složky při hnětení těsta a zároveň vytvořit objem těsta a pečiva,“vysvětluje Marcela Sluková z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze. „Tam, kde lepek není, musí ho výrobce nahradit buď emulgátory, nebo látkami, kterým se říká hydrokoloi­dy, což jsou látky upravující texturu potravin. Je to například modifikova­ný škrob nebo xanthan, maltodextr­iny, guarová guma...“Všechny tyto látky jsou nutné k tomu, aby bezlepkové výrobky vypadaly a chutnaly tak, jak jsme zvyklí. Výčet složení se tím pěkně prodlužuje. Zatímco běžný chléb obsahuje pět složek (žitná a pšeničná mouka, voda, kvas nebo droždí, sůl a kmín), složení toho bezlepkové­ho je třikrát delší. A často v něm bývají chemické látky, které bychom ve zdravém jídle mít nechtěli. Třeba konzervant­y, které se přidávají do bezlepkové­ho pečiva, aby déle vydrželo.

Bez lepku, ale s horší výživovou hodnotou

Australská studie z roku 2015, která porovnával­a výživové hodnoty 3 200 výrobků s lepkem a bez lepku, ukázala, že bezlepkové potraviny nejsou lepší. Naopak, někdy mohou být z nutričního hlediska horší. Především těstoviny a chléb obsahují méně bílkovin, což může být problém pro vegany, kteří nekonzumuj­í maso ani mléčné výrobky a vejce.

Pšeničná mouka je nejčastěji nahrazován­a moukou kukuřičnou nebo rýžovou. Rýže a kukuřice obvykle obsahují mnohem méně bílkovin než pšenice nebo žito a také méně vlákniny.

Prokázalo to i naše srovnání dvojic potravin. Například špagety Adriana z pšenice mají dvakrát tolik bílkovin a třikrát tolik vlákniny než jejich bezlepková verze.

Bez lepku, ale s vyšší cenou

Zajímavé je i srovnání cen. Zrovna v případě těstovin je cena sice stejná, v průměru jsou však bezlepkové potraviny dvaapůlkrá­t dražší. Největší rozdíly jsme zaznamenal­i u chleba. Bezlepkový chléb značky Schär je šestapůlkr­át dražší než žitno-pšeničný chléb z Pekárny Tanvald.

Výrobci obhajují vysoké ceny nákladnou výrobou. Ta totiž vyžaduje úplné oddělení provozů, aby se zabránilo kontaminac­i s lepkovými produkty. Cenu zvyšuje také použití netradiční­ch surovin, které se většinou dovážejí. Levnější obiloviny s lepkem je nutné nahradit přirozeně bezlepkový­mi, jako je rýže, kukuřice, proso, amarant, quinoa nebo luštěninov­é mouky z hrachu, sóji nebo cizrny.

Svoji roli hraje jistě to, že se tyto potraviny vyrábějí v menším množství. Ceny rostou rovněž úměrně s tím, kolik jsou vyznavači gluten free potravin ochotni zaplatit. Fakt, že jsou bezlepková jídla podstatně dražší, je jen utvrzuje v tom, že jsou kvalitní. Pro výrobce a obchodníky je bezlepková dieta skvělý byznys.

A tak se logo s přeškrtnut­ým klasem objevuje i na potravinác­h, kde bychom žádnou mouku ani nečekali, třeba na zeleninový­ch chipsech, v párcích, dochucovac­ích omáčkách nebo ovocných bonbonech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia