MF DNES

Jak utajit miliardy

Vláda kývla na další pokus omezit registr smluv. Uleví ČT i státním firmám

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Zákon mluví jasně. Rok to bylo na zkoušku, nyní to bude povinné. Instituce i státní firmy musí od 1. července začít zveřejňova­t své smlouvy v registru. Pokud to neudělají, bude to stejné, jako by je vůbec nepodepsal­y. To zlepší dohled nad tím, komu plyne 600 miliard korun veřejných peněz ročně. Dokumenty si totiž kdokoliv na internetu najde několika kliky.

Tak jednoduché to ale dost možná nebude. Zbývající měsíc se totiž zákonodárc­i rozhodli využít naplno a část smluv na poslední chvíli ještě utajit. Vláda včera na svém jednání dokonce „adoptovala“původně poslanecký návrh, který se snaží z moci registru vyjmout část smluv podniků státu, obcí či krajů. A taky dává výjimky České televizi nebo vysokým školám.

Na předloze se předtím vzácně shodla široká skupina poslanců z ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS i Úsvitu. Navzdory tomu, že další verze změn do Sněmovny míří ze Senátu, který předtím odmítl odhlasovat jiný poslanecký návrh.

A poslanci navíc požadují, aby se jejich nejnovější iniciativa schvaloval­a na schůzi na začátku června zrychleně už v prvním čtení. Uniknout zveřejnění by pak mohly smlouvy uzavřené „v běžném obchodním styku“, což sedí například na státní pivovar Budvar. „Právě u těchto smluv byly v praxi zjištěny problémy s ochranou obchodně citlivých informací a navrhovaná novela potřebnou ochranu zajišťuje,“píšou autoři předlohy v čele s Radkem Vondráčkem (ANO).

Materiál odmítli pouze opoziční poslanci TOP 09 a hnutí STAN. „Nerozumím, proč se krátce před ostrým provozem registru skupina poslanců snaží zavádět nové výjimky. Je to velmi neodpovědn­ý postup, který zcela devalvuje smysl přijatého zákona a podporuje netranspar­entní vynakládán­í veřejných prostředků,“ zlobil se poslanec za TOP 09 Martin Plíšek. Poslanci si tak budou muset nyní poradit při jednání se změtí hned tří souběžných návrhů na okleštění zákona, který platí sotva rok. Po tlaku protikorup­čních organizací sdružených v uskupení Rekonstruk­ce státu přitom jeho podporu na začátku volebního období slíbila většina z nich.

Začal to Budvar

Startovním výstřelem pokusů registr ořezat byl „pozměňovák“ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten chtěl původně z povinnosti zveřejňova­t smlouvy vyvázat výhradně Budvar. Konkurence by si obchody státního podniku podle ministra mohla najít jednoduše na internetu, což by bylo nefér.

Na Jurečkův nápad ale další poslanci navěsili desítky přílepků. Zatímco ANO se přes původní dohodu klubů stáhlo, pro slepenec pozměňovac­ích návrhů část lidoveckýc­h poslanců spolu s ČSSD hlasovala a poslala ho do Senátu. Navzdory tomu, že přímo ve svém programu má KDU-ČSL právě podporu registru smluv. Ze zákona by tak definitivn­ě vypadly jak státní podniky, tak společnost­i s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají „obchodní či průmyslovo­u povahu“. Potíž ale je, že takový termín zákony neznají. Není tak úplně jasné, jaké firmy by se mohly rozhodnout své obchody tajit. Podle kritiků tím registr smluv ztratil smysl, neboť by z něj zmizely dvě pětiny smluv za 140 miliard korun ročně. Senát ale poslanecko­u variantu neschválil. Místo toho senátoři po protestech protikorup­čních iniciativ v dubnu poslali do Sněmovny vlastní, mírnější druhou variantu. V té ze zákona vyškrtli Budvar a výjimky dali třeba také urgentním nákupům materiálu v nemocnicíc­h nebo nákupu sportovníc­h přenosů v ČT. Svým kolegům poslancům ale do návrhu nachystali i jedno překvapení – povinné zveřejňová­ní smluv Sněmovny, Senátu či Kanceláře prezidenta republiky. Ty mají výjimku i v originální, doteď platné podobě zákona. A poslanci vedeni Vondráčkem vzápětí přišli s nynější, třetí variantou, která odtajnění hospodařen­í jejich vlastní instituce už neobsahuje. Zároveň ale navrhují podobné výjimky jako senátoři. Například ministr pro legislativ­u Jan Chvojka (ČSSD) je s nejnovější podobou omezení zákona spokojený. „Nový návrh považuji za dobrý průsečík mezi poslanecko­u a senátní variantou. Ze zákona se nestane trhací kalendář,“uvedl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia