MF DNES

Smrt na Orlíku: je mladý, do vězení nemusí

Mladík se před soudem hájil, že se dívce po srážce vodního skútru s pramicí snažil pomoci. Svědek však událost popsal jinak.

- Monika Filipová redaktorka MF DNES

PÍSEK Před rokem na Orlické nádrži zavinil smrt mladé dívky, když při neopatrné jízdě na vodním skútru narazil do pramice. Od okresního soudu v Písku včera odešel s tříletou podmínkou. Devatenáct­iletý Christoph Steinert vyslechl rozsudek bez hnutí, s očima sklopenýma k zemi. „Je mi to strašně líto, změnil se mi život k nepoznání. Každý den na tu dívku myslím. Je strašné, že s tím musím žít,“řekl při závěrečné řeči.

Jenže podle předsedy senátu Roberta Pekárka je upřímná lítost řidiče vodního skútru přinejmenš­ím diskutabil­ní.

Tragédie se stala loni v létě poté, co se Christoph Steinert s kamarádem projížděl na vodním skútru nedaleko zámku Orlík. „Obloukem zprava jsme objížděli parník, za ním se vyřítila pramice. Neviděl jsem ji, byl to mžik, nemohl jsem nic dělat. Jel jsme tak maximálně 30- až 40kilometr­ovou rychlostí,“popsal u soudu obžalovaný, který vlastní průkaz na řízení malých plavidel a podle svých slov na skútru odřídil desítky hodin. Jenže podle znaleckého posudku vypracovan­ého odborníkem ze Státní plavební správy nehodu zavinil.

„Podle zákona měl dát malému plavidlu přednost. Ve chvíli, kdy řidič skútru za zádí výletního parníku změnil směr doprava, vplul do prostoru, kam neviděl. Mrtvý bod byl poměrně velký, musel počítat s tím, že se tam pohybují další účastníci vodního provozu,“upozornil Michal Kudláček ze státní plavební správy. Svědci se u soudu shodli, že skútr jel mnohem rychleji, zhruba rychlostí 60 kilometrů v hodině.

Včera začalo líčení výslechem posledního svědka Tomáše Prchlíka. V době nehody byl s rodinou na parníku, který skútr míjel. I on potvrdil, že obžalovaný jel rychle. Události bezprostře­dně po nehodě pak navíc popsal opačně, než je líčil Steinert.

Ten v minulosti tvrdil, že zraněné dívce pomáhal sám, protože její přítel byl zřejmě v šoku a nebyl schopný jí pomoc poskytnout. „Muž z pramice držel dívce hlavu nad hladinou a snažil se ji dostat ke skútru. Dva lidé ze skútru sice byli také ve vodě, ale rozhodně jsem si nevšiml, že by měli snahu mu pomoci,“řekl včera Tomáš Prchlík.

Pomohl mu i nízký věk

Steinert dostal za usmrcení z nedbalosti tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let a osm let zákaz řízení motorových plavidel. Polehčujíc­í okolností mu byl věk 19 let, který se blížil věku mladistvýc­h, i dosavadní bezúhonný způsob života. Rozsudek není pravomocný. „Ponechali jsme si lhůtu, ale myslím, že se odvolávat nebudeme,“řekl Steinertův obhájce Josef Doucha.

Právní zástupce dívčiny matky se k dalším krokům nechtěl vyjadřovat.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Obhajoba Christoph Steinert včera přišel k soudu oblečený v černém. Jeho lítost nad smrtí dívky mu soud příliš nevěřil.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Obhajoba Christoph Steinert včera přišel k soudu oblečený v černém. Jeho lítost nad smrtí dívky mu soud příliš nevěřil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia