MF DNES

Tam, kde dokouřili

Uvnitř prázdno, na zahrádkách nával. Tak se proměnily hospody se zákazem kouření.

-

Sabina Netrvalová redaktorka iDNES.cz

ž týden platí zákaz kouření v hospodách a restaurací­ch. Zatímco některé z nich zejí prázdnotou, jiné – zejména ty se zahrádkou – si na odliv hostů stěžovat nemohou.

Fotografov­é MF DNES a iDNES.cz měli za úkol vybrat hospody či restaurace v jednotlivý­ch krajích a dvakrát v nich zachytit jejich provoz – jednou před začátkem platnosti protikuřác­kého zákona, podruhé už po něm. Ale přibližně ve stejném čase.

V řadě podniků je rozdíl „před a po“patrný na první pohled. Například ostravská hospoda Spolek byla po zákazu kouření liduprázdn­á, o týden dříve v ní přitom seděli bavící se hosté s cigaretou. Výrazný rozdíl je zřejmý i v případě restaurace U Bystřičky v Olomouci. Ačkoli hostů po zákazu kouření nijak neubylo, z podniku zmizel všudypříto­mný kouř.

V jiných podnicích – zejména v těch, které mají zahrádku – se hosté přesunuli ven. To potvrzuje i Barbora Bumbová z českobuděj­ovické restaurace Juvel. „Co se týče zahrádky, tam se normálně kouří a máme pořád plno. V hospodě to (protikuřác­ký zákon) návštěvnos­t asi trochu omezilo, ale není to nijak šílené. Myslíme si, že to bude otázka týdne, maximálně dvou, než si lidé uvědomí, že to tak funguje všude, a do hospody se vrátí,“řekla iDNES.cz.

Například v brněnském klubu Desert měli v posledních dnech dokonce větší tržby než obvykle. Jestli je to ale zásluhou nového zákona, zatím nevědí. „Je to krátkodobé, z jednoho týdne nemůžu usuzovat. Ale tržby neklesly, to vím, akorát je před hospodou větší nepořádek,“uvedl provozovat­el klubu Jan Dvořák. S tím, že hosté chodí kouřit ven, se klub prý zatím sžívá. „Asi to teď problém je, ale do budoucna snad nebude,“dodal Dvořák.

Na Prahu dohlížejí „ranaři“

Protikuřác­ký zákon začal platit 31. května na Světový den bez tabáku. Týká se všech hospod, restaurací, kaváren a barů bez rozdílu, nevztahuje se jen na kouření vodních dýmek. Pokud by si lidé chtěli u piva zapálit, čeká je pokuta až pět tisíc korun.

Kvůli obavám z rušení nočního klidu už v některých městech vyslali do ulic protikuřác­ké hlídky. Například v Praze dohlíží na pořádek před bary tým dvanácti mužů.

Součástí zákona je také to, že na sportovníc­h akcích pro veřejnost se může prodávat jen alkohol s obsahem do 4,3 procenta etanolu – tedy výčepní pivo a také víno.

Úplný zákaz prodeje alkoholu platí na akcích určených převážně pro děti.

Před a po Snad se vrátí

 ??  ?? Litoměřick­á pivnice Družba 26. května (vpravo) a 2. června. 2x foto: I. Lhotská, MAFRA
Litoměřick­á pivnice Družba 26. května (vpravo) a 2. června. 2x foto: I. Lhotská, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: P. Topič, T. Krist, MAFRA ?? Hospoda Šenk v Českém Brodě. Zmizely cigarety, zmizeli i pivaři.
Foto: P. Topič, T. Krist, MAFRA Hospoda Šenk v Českém Brodě. Zmizely cigarety, zmizeli i pivaři.
 ?? Foto: J. Smékal, A. Satinský, MAFRA ?? Ostravská hospoda Spolek 26. května (vlevo) a 5. června.
Foto: J. Smékal, A. Satinský, MAFRA Ostravská hospoda Spolek 26. května (vlevo) a 5. června.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Litoměřick­á restaurace Družba zvenku. Kuřáci se jen přesunuli. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
Litoměřick­á restaurace Družba zvenku. Kuřáci se jen přesunuli. 2x foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia