MF DNES

Výluka v Brně: místo vstupní haly čekárna

-

Čas, který jí zbývá do odchodu z úřadu, tak Kateřina Valachová stráví vyjednáván­ím o penězích. Kolik ho je, to v tuto chvíli ví nejspíš jen prezident. Demisi podala k 31. květnu, tedy ke dni, kdy vláda při vyjednáván­í o rozpočtu na školství zapomněla. Prezident demisi ale zatím nepřijal a dal jí čas na rozhodnutí minimálně do 10. června.

Při cestě do Brna směrem od Prahy je teď třeba obrnit se trpělivost­í. Ať už si cestující vybere rychlík nebo mezinárodn­í expres, kvůli výluce pojede místo na hlavní nádraží dál až na takzvané dolní nádraží určené pro nákladní dopravu. A lidé kvůli tomu můžou být zmatení, kde se najednou ocitli. Dolní nádraží totiž neznají ani někteří Brňané.

Místo velké vstupní haly tak přijíždějí­cí nově v moravské metropoli vítá malá nádražní budova, která navíc nemá žádnou čekárnu. Vedle ní je jen přístřešek s pěti lavičkami a žádným dalším zázemím. V těchto parných dnech tam ani není možné koupit pití nebo jídlo.

Do centra se lidé ale dostanou jednoduše. Každých sedm minut přímo od budovy dolního nádraží odjíždějí autobusové linky číslo 60 a 61, které tam po dobu výluky budou speciálně zajíždět.

A nemusí se ani obávat nutnosti kupovat nějaký lístek, kvůli kterému také včera několik cestujícíc­h zmateně běhalo kolem nádražní budovy. Na cestu na hlavní nádraží totiž postačí jízdenka z vlaku. Nebo je možné jet taxíkem, ty začaly k dolnímu nádraží zajíždět.

Výluka, která začala minulou sobotu, potrvá až do 10. září. Železničář­i za tu dobu opraví pražský viadukt a také čtvrté nástupiště na brněnském nádraží. (mos)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia