MF DNES

Valachová zaspala, školám chybí miliony

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

osluhující ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) minulý týden prožila hned dvě porážky.

V době, kdy diskutoval­a se senátory o kariérním řádu pro učitele, se na vládě jednalo o tom, jak si ministerst­va mezi sebe rozdělí rezervy, které v té době ještě byly ve státním rozpočtu na příští rok.

Senátoři kariérní řád odmítli a vedle toho školství nedostalo 550 milionů, které potřebuje například na pedagogick­é asistenty a pomůcky pro děti se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami. Problém je v tom, že školy, kam tyto děti chodí, mají na peníze od státu od září 2016 nárok. Podle takzvané inkluzivní novely.

Valachová si hned po jednání vlády trpce postěžoval­a na to, že od premiéra Bohuslava Sobotky očekávala větší podporu. To ale nic nemění na tom, že si kolegové ministři za její nepřítomno­sti peníze rozdělili a na inkluzi v rozpočtu nezbylo.

Nezbylo ani na nové školy a školky v okolí velkých měst, kde místa pro děti chybějí. Přitom obce mají od minulého roku nově povinnost zajistit místa ve školkách postupně pro všechny děti od dvou let. Při projednává­ní novely školského zákona, která tuto povinnost pro obce zavedla, Valachová slibovala, že stát do kapacity škol a školek bude v příštích letech investovat.

„Měla si to pohlídat, dohodli jsme se, že po středečním jednání už žádné další požadavky na mandatorní výdaje nebudou,“zlobí se ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Propočty nevyšly

Včera Valachová zaznamenal­a dílčí úspěch. Na jednání vlády přišla s novými, okleštěným­i požadavky na navýšení rozpočtu pro školství. Investice do nových míst ve školkách a školách v něm už nejsou. Řekla si o 400 milionů, ty potřebuje ministerst­vo školství ještě pro rok 2017. Zaplatí za ně například pomůcky a podpůrná opatření pro nadané a mimořádně nadané děti, které rovněž řeší inkluzivní novela, nebo školní družiny, které podle nové legislativ­y mají také nárok na více peněz. „Tyto nároky zde nikdy v minulosti nebyly, bylo těžké je dopředu odhadnout. Ministerst­vo financí dlouhodobě vědělo, že se budou upřesňovat,“vysvětlila Valachová, proč prostředky nestačí.

Vláda její nároky uznala a uložila ministerst­vu financí, aby do konce července našlo řešení. „V opačném případě by to znamenalo zasáhnout do rozpočtu škol,“varuje ministryně. Ivan Pilný z toho nadšený není. „Já pozici ministryně školství chápu, ale peníze tam nejsou. Budeme je hledat v rezervách jiných ministerst­ev,“komentoval situaci ministr. Další jednání mají spolu naplánovan­é na dnešek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia