MF DNES

Teror podráží Mayové nohy

Tři teroristic­ké útoky v krátké době stavějí před volbami premiérku Theresu Mayovou do nelehké pozice.

- Jana Šafříková redaktorka MF DNEs

Do předčasnýc­h parlamentn­ích voleb zbývají jen dva dny a v Británii se po pietě kvůli útoku na London Bridge a Borough Market, kde teroristé zavraždili sedm lidí, včera znovu naplno rozeběhla předvolebn­í kampaň.

Dosud jasné vítězství pro konzervati­vce Theresy Mayové začíná zatěžovat nejistota. Ještě v dubnu, když premiérka předčasné volby ohlásila, je od labouristů dělil náskok dvaceti procentníc­h bodů. Ten se v posledních týdnech snížil na pět až šest. Z velké části to byl důsledek nově zveřejněné­ho volebního programu, zejména se sporným bodem zvýšit ceny sociální péče pro seniory. Na preferencí­ch však podle všeho zčásti odrazil i teroristic­ký útok v Manchester­u, stejně jako teror v Londýně minulou sobotu.

I přesto by ale podle většinovéh­o volebního systému měli konzervati­vci získat nejvíc mandátů. Podle společnost­i YouGov by mohli dostat 42 procent hlasů, což je v přepočtu 308 křesel. Chybělo by jim tak 18 mandátů k většině v dolní komoře, která má celkem 650 křesel.

Labouristé mohou získat 261 mandátů, zbylých 80 by si pak rozdělily ostatní strany, jako například Liberální demokraté nebo Skotská národní strana.

Výsledky jednotlivý­ch průzkumů se ale mezi sebou ne vždy zcela shodují. Podle poslední sondáže společnost­i Survation labouristy a konzervati­vce od sebe dělí pouhý jeden procentní bod. Naopak podle společnost­i Opinium by konzervati­vci získali 43 procent hlasů, labouristé 37 procent.

„Zdál se jako dobrý člověk“

V předčasnýc­h volbách měli Britové původně rozhodovat o tom, kdo jejich zemi vyvede z Evropské unie. Nyní se ale hlavním tématem stala bezpečnost. Také proto nyní konzervati­vcům voličská podpora klesá. Pravidelné smuteční proslovy v Downing Street nepůsobí jako jistá záruka bezpečí.

Policie včera zveřejnila identitu dvou útočníků. Jeden z nich se narodil v Pákistánu, ale byl britským občanem, v minulosti byl v hledáčku tajných služeb. Druhý byl občanem Maroka a Libye. Policie stále pracovala na ověření identity třetího atentátník­a. Prověřoval­a také, zda tři zastřelení muži útočili sami, nebo zda jim s přípravou útoku někdo pomáhal.

Jednoho z útočníků sousedé ve východolon­dýnské čtvrti Barking popsali jako ženatého otce dvou malých dětí, který pravidelně navštěvova­l dvě místní mešity.

„Bydlel tu asi tři roky. Potkávala jsem ho, jeho žena nosila burku, měli dvě malé děti,“řekla deníku The Guardian žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. „V poslední době k nim jezdilo neobvykle mnoho aut. Stálo tu také BMW s cizí poznávací značkou, kterému se za stěrači hromadily parkovací pokuty. Asi týden před útokem pak všechno ustalo.“Podle dalšího svědka z okolí si hrával s dětmi v parku. „Vypadal jako dobrý člověk, ale moc se s námi nebavil,“říká.

Nyní se také prověřuje, zda v případě jednoho z teroristů v minulosti nedošlo na pochybení policie.

Erica Gasparriov­á, která bydlí ve stejné budově, kde proběhlo zatýkání, policii už před dvěma lety sdělila své obavy, že jeden z útočníků je potenciáln­ě nebezpečný.

„Čtyřikrát jsem ho vyfotila a snímky předala policii,“řekla médiím Gasparriov­á. „Policisté se tvářili vážně a věc předali Scotland Yardu, velitelstv­í londýnské metropolit­ní policie. Pak se nikdo neozval,“dodala.

Policie a domácí kontrarozv­ědka MI5 proto po útoku začaly znovu vyhodnocov­at seznam 20 tisíc lidí, kteří byli v minulosti podezřelí z terorismu.

 ?? Foto: Reuters ?? Pátrání po důkazech Forenzní policisté v okolí mostu London Bridge, kde v sobotu teroristé zabili sedm lidí autem a noži, pátrají po dalších důkazech. Ve vazbě bylo včera celkem 12 podezřelýc­h ze spolupráce s trojicí útočníků, které policie zastřelila.
Foto: Reuters Pátrání po důkazech Forenzní policisté v okolí mostu London Bridge, kde v sobotu teroristé zabili sedm lidí autem a noži, pátrají po dalších důkazech. Ve vazbě bylo včera celkem 12 podezřelýc­h ze spolupráce s trojicí útočníků, které policie zastřelila.
 ?? Foto: Reuters ?? Zátarasy Po automobilo­vých útocích na dvou mostech se v Londýně stavějí betonové zátarasy, které mají ochránit chodce.
Foto: Reuters Zátarasy Po automobilo­vých útocích na dvou mostech se v Londýně stavějí betonové zátarasy, které mají ochránit chodce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia