MF DNES

Británie po útoku: Kdo vraždil

- (ČTK)

● K sobotnímu teroristic­kému útoku v Londýně, který si vyžádal sedm obětí a desítky zraněných, se včera přihlásila teroristic­ká organizace Islámský stát.

● Podle policie byl jedním z útočníků britský občan, 27letý Khuram Shazad Butt, který se narodil v Pákistánu a žil ve východolon­dýnské čtvrti Barking. V minulosti se o něj zajímala policie i tajná služba MI5. „Nebyly ale žádné důkazy, že by plánoval útok,“uvedl náměstek šéfky londýnské policie Mark Rowley.

● V Barkingu žil i druhý útočník Rachid Redouane, občan Maroka a Libye. Britským úřadům dříve znám nebyl a používal i jméno Rachid Elkhdar. Jeho věk není přesně znám, udával dvě data narození.

● O třetím útočníkovi média včera uvedla, že zřejmě žil v Irsku a že měl u sebe irský občanský průkaz. Podle irské televizní a rozhlasové stanice RTE je možné, že byl z Maroka. Byl ženatý se ženou ze Skotska a žil v Dublinu. ● V zemi nadále platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Vláda nechystá varování zvýšit tak, jako to učinila před dvěma týdny, kdy sebevražed­ný atentátník v Manchester­u zabil 22 lidí.

● První veřejně známou obětí sobotního útoku je třicetilet­á Kanaďanka. Zasáhla ji dodávka atentátník­ů na mostě London Bridge, kde byla se svým snoubencem. Žena mu zemřela v náručí. Mezi mrtvými je také jeden Francouz.

● V nemocnicíc­h zůstávalo 36 lidí, z toho 18 bylo v kritickém stavu.

● Policie včera podnikla další razie. Zátahy se uskutečnil­y na jedné adrese na londýnském předměstí Barking, kde policie zatýkala už v neděli, a také v části čtvrti Newham.

● Včera skončila policejní uzavírka nádraží a stanice metra u mostu London Bridge. Otevřen je částečně i sám most a okolní ulice. Na místě bylo mnoho policistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia