MF DNES

České stračeny dají víc mléka než německé konkurentk­y

Dojivost českých krav v posledních letech prudce roste. Ubývá tradičních plemen.

- Jan Brož redaktor MF DNES

34 let po vzniku prvního dílu Troškovy vesnické trilogie zůstává Česko zemí Šimona Pláničky. České dojnice patří mezi nejprodukt­ivnější v Evropě. Předstihly i Německo, které bývá vnímáno jako mimořádně efektivní zemědělská velmoc.

Podle ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky patří Česko dokonce mezi světovou top desítku. „Česko patří v produkci mléka k deseti nejlepším zemím světa a v dojivosti jsme už předstihli Německo,“prohlásil Jurečka na nedávné výstavě hospodářsk­ých zvířat v Brně. Klopu jeho saka přitom zdobila placka s nápisem Cows not dead, tedy Krávy nejsou mrtvé. Jde o variaci na punkové heslo Punx not dead.

Podle dat ministerst­va jedna česká dojnice vyprodukov­ala loni v průměru 8 061 kilogramů mléka, o 361 kilo více než krávy v Německu. Ještě v roce 2013 na tom byly dojnice z obou zemí zhruba stejně a počátkem

tisíciletí Němci v produktivi­tě jasně vedli.

Čeští chovatelé si vedou dobře i podle dat Eurostatu v celoevrops­kém srovnání za rok 2015. Na dánské superkrávy s průměrnými 9 361 kilogramy mléka na dojnici a rok sice zdaleka nemají, spolu se Španělskem, Finskem a Švédskem však patří mezi evropskou špičku.

Kromě Dánska jsou přitom rozdíly mezi předními státy minimální a region Jihovýchod, zahrnující jižní Moravu a Vysočinu patří mezi nejúspěšně­jší oblasti kontinentu. S tím roste celková produkce mléka. Podle dat Českého statistick­ého úřadu se loni zastavila jen těsně pod hranicí tří miliard litrů. Tedy na hodnotě, které dosáhlo Česko naposledy v roce 1996.

Podle Jurečky stojí za nebývalou produktivi­tou dotace, které v uplynulých letech směřovaly do ustájení, dojicích technologi­í či na zajištění pohody zvířat. Hlavní roli však sehrála nedávná mléčná krize, která naučila chovatele chovat se ekonomicky. „Jeden z pozitivníc­h dopadů krize je, že zemědělci se museli zaměřit na produktivi­tu a efektivitu,“říká ministr. „To se projevilo i v tom, že žádný zemědělec neukončil svou činnost,“dodal Jurečka.

Česká plemena jsou na ústupu

Jenže to je v rozporu s údaji Eurostatu. Ten uvádí, že za růstem dojivosti v Česku stojí právě fakt, že málo produktivn­í chovy skončily. Méně efektivní dojnice tedy ze statistik zmizely a díky tomu vzrostl celkový průměr. „Logicky se vybíjejí ta zvířata, která mají nižší dojivost,“říká šéf Zemědělské­ho svazu Martin Pýcha. To často postihuje tradiční české stračeny. Místo nich se v Česku prosazují holštýnky. Ty jsou, co se týká mléka, mnohem produktivn­ější, avšak také třeba náchylnějš­í k chorobám.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia