MF DNES

Drahé české ručičky

Náklady českých zaměstnava­telů na práci jsou druhé nejvyšší v regionu. Brání to růstu mezd

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Čeští zaměstnanc­i se mohou radovat z meziročníh­o nárůstu průměrného výdělku o 5,3 procent. Radost by však mohla být ještě větší a mzdy růst možná ještě rychleji, nebýt vysokých odvodů, které firmy za své lidi v Česku platí. Jak ukazuje srovnání, které pro MF DNES provedla poradenská společnost TPA Group, jsou náklady na mzdy českých zaměstnanc­ů pro firmy druhé nejvyšší v regionu střední a východní Evropy.

Zatímco v Česku představuj­í celkové náklady na zaměstnanc­e, tedy výplata spolu s odvody na pojistné hrazené zaměstnava­telem, 134 procent jeho hrubé mzdy, v Maďarsku je to 124 procent a v Polsku jen 121 procent. Jinými slovy, zatímco česká firma zaplatí za člověka s hrubou mzdou tisíc eur (tedy zhruba 27 tisíc korun) celkem 1 340 eur, v Polsku je to 1 210 eur.

„Při stejné hrubé mzdě hradí český zaměstnava­tel s výjimkou Slovenska vyšší odvody na pojistné než v ostatních sledovanýc­h státech. To vede k neatraktiv­ně vysoké ceně práce pro zaměstnava­tele,“říká partner TPA Jan Soška. A to podle něj může brzdit růst mezd, rozdílná cena práce zároveň ovlivňuje konkurence­schopnost.

Pro úplnost je třeba dodat, že český zaměstnane­c, který dostává zhruba průměrnou mzdu, tedy oněch tisíc eur, odvede ze svého výdělku 23 procent, zatímco Polák 28 procent a Maďar 34 procent.

„Firmy si nákladovou konkurence­schopnost pečlivě hlídají, takže o co víc odvedou státu, o to méně mohou přidat zaměstnanc­ům ve formě čisté mzdy. Politika vlády se v posledních letech zaměřovala na snižování daně z přidané hodnoty místo na nižší zdanění práce,“říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Problém je pojistné

Prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý říká, že problémem je pro firmy zejména pojistné. „Má velký vliv na ekonomické chování daňových subjektů a pokřivuje tak trh. S odvody je spojeno také mnohem více administra­tivy, hraje i velkou roli v jejich rozhodován­í, zda zde začít podnikat či podnik rozšířit a najmout další zaměstnanc­e,“říká Dlouhý.

„Zdanění práce je okamžitý náklad, který v drtivé většině není vztažen k výkonnosti firmy. Velmi tím trpí například firmy na venkově, které podnikají v tzv. nerozvinut­ých oblastech,“dodává šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Podnikatel­é z venkova podle něj vnímají výši odvodů za zaměstnanc­e jako hlavní bariéru.

Politici se však ke snižování odvodů staví spíše zdrženlivě. Ve Sněmovně nyní leží vládní návrh zákona, podle něhož by mohly sociální odvody rodičů více dětí klesnout až na nulu. Pravice ve svých předvolebn­ích programech mírné snížení pojistného slibuje, sociální demokracie jde cestou návratu k progresivn­ímu zdanění.

Zástupci podnikatel­ů říkají, že by mohla pomoci důchodová reforma. Jenže poslední pokus nynější vláda zrušila, aniž by nabídla alternativ­ní řešení. „Při realizaci důchodové reformy by mohlo dojít ke snížení právě zaměstnava­telské části pojistného. Pomohl by také přesun zátěže z pojistného do daní, s nimiž se nepojí tolik administra­tivy,“říká Dlouhý.

Podle některých ekonomů by však vláda měla postupovat jinak. „Doporučova­l bych raději snížit daně střední třídě, to by nastartova­lo její spotřebu, zvýšilo by výběr DPH. Což by kompenzova­lo výpadek příjmů. Snížení odvodů by bylo až na druhém místě,“říká externí poradce ministra financí Aleš Michl. Efekt takového kroku ale není podle něj jistý.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia