MF DNES

Mayová přitvrdila, ale Churchill to zatím není

- Antonín Rašek sociolog

Tři atentáty s desítkami mrtvých a raněných, to je i na klidné Brity moc. Mladí v Manchester­u dali najevo své postoje na koncertu iniciované­m americkou zpěvačkou Arianou Grandeovou. I premiérka Theresa Mayová přitvrdila: „Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud.“Chce skoncovat jak s tolerancí vůči radikálním­u islamismu, tak se zneužívání­m internetu.

Ale pořád to nejsou ta tvrdá churchillo­vská slova: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“Je snad srovnávání doby před druhou světovou válkou s tou současnou přeháněním? Asi by bylo, kdyby se situace v Evropě den za dnem nezhoršova­la, kdyby se teroristic­ká fronta z Blízkého východu nepřesouva­la do Evropy a nezměnila tu podstatně způsob života. Mayová má handicap v tom, že byla sedm let ministryní vnitra a za stav v zemi byla odpovědná. A jak to v demokracii bývá, už i její vystoupení bylo označeno za předvolebn­í populismus.

I bezpečnost­ní a vojenští experti si museli vytrpět své, když včas varovali před nekontrolo­vanou migrací, nedostateč­nou ostrahou hranic, růstem terorismu a nebezpečím izraelizac­e a požadovali vně i vnitřně opevnit Evropu. Nakonec i jedna z odpovědnýc­h političek, Angela Merkelová, se musela rozhodnout pro deportace nežádoucíc­h migrantů.

Situace se nyní dostala na hranice a někde i přes hranice řešitelnos­ti. Nenajde-li se sofistikov­aná strategie, od ideové ofenzivy přes účinnějšíc­h integraci migrantů až po nekompromi­sní vyhošťován­í potenciáln­ích teroristů, může se stát, že se policisté budou nejen no-go zónám vyhýbat, ale vojáci budou muset proti nim jako zázemí terorismu bojovat. Opět to někdo může označit za šíření poplašné zprávy, ale dříve či později to bude muset akceptovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia