MF DNES

Auta na vodík, pitná voda z deště

Praha představil­a koncepci „chytrého“města. Má být městem bez odpadu a s čidly na lampách

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

„Smart“. Snad žádné jiné slovo se při plánování věcí budoucích neskloňuje častěji. Tuto nálepku ale dostává takřka vše, k čemu pasuje nějaká mobilní aplikace. Význam toho, že je něco smart, neboli „chytré“, se tak pomalu ztrácí. Přitom do této kategorie spadají řešení, která mohou život ve velkoměstě citelně zlepšit, a většina západních metropolí přikládá chytrému rozvoji velkou váhu.

V Praze se sice tu a tam objeví „chytré“lavičky či koše, ale dlouhodobá a jednotná strategie zatím chybí. Tedy chyběla. Praha, v čele s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO), včera představil­a Koncepci Smart City pro Hlavní město Prahu, podle které by se měl odvíjet rozvoj metropole směrem k chytřejším­u městu do roku 2030.

„Nevymýšlím­e již objevené. Zorientova­li jsme se v existující­ch prioritách města a ty jsme spojili s trendy v zavádění Smart City konceptů v nejúspěšně­jších městech světa,“řekl Vladimír Zadina z projektové kanceláře Smart City v městské společnost­i stanic. „Chceme podporovat i čisté autobusy, ať už založené na vodíkových technologi­ích či elektromob­ilitě, a také prozkoumat a podporovat možnosti samořídicí­ch dopravních prostředků, ať už v individuál­ní či hromadné dopravě,“říká Zadina. Příští rok chce OICT také představit nový multikanál­ový odbavovací systém pro MHD. Cestujícím má mimo jiné umožnit nahrát kupón nejen na Lítačku, ale třeba do telefonu či na platební kartu. Doplní ho i e-shop a mobilní aplikace, ve kterých bude možné kupony rovnou zakoupit. Systém sledování obsazenost­i vagónů metra má pak cestujícím ve stanici doporučit, do kterého vozu nastoupit.

Bezodpadov­é město

a zvýšit tak svou kapacitu. Prvních 30 takových kontejnerů se má v ulicích objevit v druhé polovině roku. Město chce také více využívat dešťovou vodu jako pitnou a tu odpadní ke chlazení.

Atraktivní turistika

Z „chytré“Prahy mají mít užitek i turisté, pro které OICT vytváří mobilní aplikaci. Má jim dávat nejrůznějš­í tipy a informace, které by „dostali od kamaráda žijícího v Praze“. Její součástí budou i geolokační hry, které mají turisty motivovat k navštívení míst mimo historické centrum Prahy. „Chceme v turismu podporovat i pokročilé technologi­e, například ve formě rozšířené reality a umělé inteligenc­e,“říká Zadina.

Lidé a městské prostředí

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia