MF DNES

Do Krejčířovy vily chodí nezvaní hosté

-

Opuštěná luxusní vila podnikatel­e Radovana Krejčíře v Černošicíc­h láká nelegální návštěvník­y. Chodí si fotografov­at a točit její interiéry, přestože tím porušují zákon.

Jedním takovým případem už se zabývá policie.

„Dnes se vydáme do objektu, který byl jedním z nejstřežen­ějších v Praze. Dostali jsme informaci, že na místě hlídá ostraha a vše je zabezpečen­o alarmem a čidly na pohyb,“říká u areálu jeden ze čtyř chlapců, kteří dávají na YouTube videa pod přezdívkou TVTwixx.

Vzápětí si všichni nasadí roušky a zamíří k zadní brance, kterou před dvanácti lety Radovan Krejčíř utekl před policií. Následně vezmou za kliku a – jednoduše otevřou. „Zadní vstup do objektu byl otevřený, stejně jako zadní vysklené dveře do vily,“řekl iDNES.cz jeden z youtuberů Daniel Sonnleitne­r, jak s kamarády vnikli dovnitř. Podle něj nechal dveře otevřené bezdomovec, který v budově dřív pobýval.

Chlapci prošli zahradou a prozkoumal­i obě vybydlené vily, ve kterých našli trezor, slavné akvárium, ve kterém dřív plaval žralok, squashový kurt, zlatý výtah i bazény. Operátor ICT, která má agendu „chytré Prahy“na starosti.

Část opozice, jmenovitě Piráti, ale představen­ou koncepci považuje spíše za obchodní leták. „Vedení města slibuje technologi­cké eldorádo a zatím neřeší ani tak základní problémy jako vlastní web nebo signál v metru,“uvedl zastupitel Jakub Michálek (Piráti), podle kterého je cílem projektu jen utratit co nejvíce peněz za nové technologi­e.

Koncepce však nabízí minimálně pohled na to, kterým směrem se chce Praha v jednotlivý­ch oblastech svého fungování vydat. Na příští dva roky dostala firma OICT pro inovace spojené s chytrým rozvojem 600 milionů korun a již zpracovává prvních šestnáct pilotních projektů. „Až po jejich posouzení a vyhodnocen­í je bude možné přetavit do celoměstsk­ých řešení,“uvedl ředitel OICT Michal Fišer. Záštitu a odbornou spolupráci při přípravě budoucích projektů navíc Praze přislíbily dvě významné univerzity, České vysoké učení technické a Univerzita Karlova.

Včera představen­á koncepce rozděluje oblasti, ve kterých má být Praha v roce 2030 chytřejší, na šest kategorií. MF DNES z nich vybrala to nejzajímav­ější:

 ??  ?? Utekl tudy Brankou, kterou Krejčíř uprchl v roce 2005 z vily při domovní prohlídce, vstoupili youtubeři do objektu. Video praha.idnes.cz
Utekl tudy Brankou, kterou Krejčíř uprchl v roce 2005 z vily při domovní prohlídce, vstoupili youtubeři do objektu. Video praha.idnes.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia