MF DNES

Řepy dostanou nové stěny proti hluku až příští rok

Obyvatelé Prahy 17 dlouhodobě žádají nové protihluko­vé bariéry v přetížené Slánské ulici. Kvůli průtahům vznikne projekt za 100 milionů korun nejdříve v roce 2018.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Vůbec neplní svoji funkci a navíc jsou ostudou celých Řep. Řeč je o torzu protihluko­vých stěn mezi panelovými domy na páteřní Slánské ulici, které vznikly už před více než dvaceti lety. Jejich úlohou bylo ochránit obyvatele před náporem dvaceti tisíc aut, které tudy každodenně projedou.

Jenže současný stav bariér je tristní, pražský magistrát proto na podzim roku 2015 rozhodl o odstranění skleněných výplní, které ohrožovaly bezpečnost chodců i vozidel. Zůstala pouze železná konstrukce, která už nese jen veřejné osvětlení a semafory. Naopak dlouho slibované nové opatření dodnes nestojí.

Místní obyvatele tak ještě více trápí hluk, prach i výfukové plyny. Někteří například tvrdí, že je během dne téměř nemožné větrat. Už loni proto sesbírali pět stovek podpisů pod petici, kde žádali urychlené řešení.

Majitelem komunikace je pražský magistrát, plánovanou investici za 100 milionů korun připravuje městská společnost Technická správa komunikací (TSK). Problém se snaží řešit i radnice Prahy 17, kam také míří řada stížností občanů. Podle místostaro­sty Prahy 17 Martina Marka (ODS) poslední zdržení způsobila úprava projektu, podle níž se má snížit výška plánovanýc­h stěn ze 7,2 na 4,5 metru.

„Pokud budou dodrženy veškeré hygienické limity, nejsme proti této změně. Ale neumím pochopit, proč přípravy trvají tak dlouho,“zlobí se Marek.

TSK ale tvrdí, že v nejbližší době podá žádost o zahájení územního řízení. „Pokud další projektová příprava a veřejná zakázka proběhnou ve standardní­ch termínech bez komplikací, bude možno realizaci zahájit na jaře 2018,“slibuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Samotný projekt na Slánské počítá celkem se třemi protihluko­vými stěnami, z toho se dvěma krajními a jednou středovou, které budou přerušeny v místě křižovatky s ulicí Bazovského.

Součástí budou i doplňková opatření, jako je nízkohlučn­ý asfaltový povrch, výsadba nové zeleně nebo úsekové měření rychlosti. V plánu jsou i dva nové úrovňové přechody pro chodce na obou koncích koridoru, které doplní stávající podchod. „Mysleli jsme si, že bude stačit přechod pouze na protilehlé straně, kde není podchod. IPR (Institut plánování a rozvoje Prahy – pozn. red.) si ale vynutil oba, podle nás je to zbytečné,“podivuje se Marek nad tím, že bude možné na jednom místě zvolit cestu po povrchu i pod zemí. IPR přitom vychází ze své dlouhodobé strategie zajistit lepší prostupnos­t města pro chodce a maximálně jim zjednodušo­vat cestu.

Slánská znamená pro Prahu 17 dlouhodobý problém. Městská část je přesvědčen­a, že se podaří dopravu zklidnit teprve s plánovanou dostavbou Radlické radiály.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Žluté torzo Z protihluko­vé stěny ve Slánské ulici zbyla jen železná konstrukce. Skleněné výplně město odstranilo už v roce 2015, protože hrozilo, že vypadnou na chodce a projíždějí­cí auta.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Žluté torzo Z protihluko­vé stěny ve Slánské ulici zbyla jen železná konstrukce. Skleněné výplně město odstranilo už v roce 2015, protože hrozilo, že vypadnou na chodce a projíždějí­cí auta.
 ??  ?? Stěny se sníží Původní projekt počítal se sedmimetro­vými bariérami, nyní TSK vytváří téměř o tři metry nižší variantu. Vizualizac­e: archiv Prahy 17
Stěny se sníží Původní projekt počítal se sedmimetro­vými bariérami, nyní TSK vytváří téměř o tři metry nižší variantu. Vizualizac­e: archiv Prahy 17
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia