MF DNES

Soud v Brně potvrdil pokutu za Opencard

-

Krajský soud v Brně potvrdil milionovou pokutu pro Prahu za chyby v projektu Opencard. Stejně jako předtím Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) soudu vadila smlouva se společnost­í Haguess, kterou město bez výběrového řízení uzavřelo v roce 2012.

Praha uzavřela s firmou Haguess licenční smlouvu v roce 2006, o šest let později podepsala další, která na tu původní navazovala. Podle soudu magistrát akceptací licenčních podmínek vytvořil stav exkluzivit­y pro společnost Haguess.

Pražský magistrát se podle svého mluvčího Víta Hofmana zatím nebude k rozsudku vyjadřovat, protože ještě nemá k dispozici písemné rozhodnutí soudu s detailním odůvodnění­m. „Toto rozhodnutí musíme nejprve prostudova­t a poté rozhodnout o dalším postupu,“uvedl.

Smlouvami s firmou Haguess se zabývaly i trestní soudy. Loni v září si vyslechli nepravomoc­né podmíněné tresty čtyři bývalí pražští radní včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a jeden bývalý magistrátn­í úředník kvůli uzavření dalších smluv s firmou Haguess. Ostatních deset obviněných včetně tří současných pražských zastupitel­ů soud osvobodil. Pět potrestaný­ch se okamžitě odvolalo. Vinu od počátku odmítají s tím, že projekt Opencard byl dlouhodobý­m problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Současný vlastník Opencard, firma eMoneyServ­ices (EMS), chce podle dostupných informací po městě a dopravním podniku zhruba tři čtvrtě miliardy korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia