MF DNES

Za zbití ženy dostal agresor dva roky

-

Dva roky ve vězení a povinnost léčit se ze závislosti na drogách určil soud Stanislavu Polákovi, který před rokem zaútočil v pražském autobuse na těhotnou ženu. Polák si vzal pervitin a pak obcházel cestující a požadoval od nich mobil. Prý chtěl volat matce. Nakonec jednu z cestujícíc­h začal bít do hlavy. Rozsudek je již pravomocný.

Poláka za tento čin soud potrestal již loni, ale byl k němu mnohem mírnější. Původně si měl odpykat pouze půl roku ve vězení, a to za vydírání.

Nový rozsudek, který předsedkyn­ě Lékaři se do toho nehrnou. Mnozí pořád doufají, že se po volbách vše zase změní,“říká Cabrnochov­á.

Za nesmyslné e-recepty považuje například lékařka s ordinací v Praze-západ. „Doufám, že se ještě najde rozumný člověk, díky kterému budou e-recepty dobrovolné, a ne povinné. Opravdu nechápu, proč bychom měli všechno dělat elektronic­ky,“říká starší lékařka s tím, že jí taková praxe připadá odosobněná. „Pro pacienta je nejlepší, když si recept odnese v ruce. Já zase potřebuji oční kontakt s dětskými pacienty i jejich rodiči. Místo toho budu zírat do počítače. Odjakživa si vedu papírovou kartotéku a všechno si píšu ručně. Počítač mám v ordinaci jen kvůli pojišťovně, které požadované dokumenty přepisuji,“popisuje ochotně, své jméno však uvést nechce. Ostatní oslovení lékaři jsou k e-receptům smířlivějš­í, ale upozorňují na aspekty, které se ještě do ledna musí vyřešit.

„E-recepty mi nevadí, ale vadí mi povinnost jejich zavádění. I my lékaři jsme jen lidé a občas onemocníme nebo jedeme na dovolenou. V tu chvíli nás často zastupuje lékař důchodovéh­o věku. Nemyslím si, že by si tito lékaři kvůli zástupům pořizovali vlastní elektronic­ký podpis, což pak bude obrovský problém. Ten dopadne hlavně na pacienty,“říká pediatričk­a Romana Benešová, která má praxi v Praze 8. Další komplikací podle ní budou návštěvy u pacientů doma. Mimo ordinaci totiž lékaři e-recepty nebudou mít jak napsat.

„Starší lékaři podle mě neskončí jen kvůli e-receptům, spíš se na to připravují už delší dobu a toto je poslední kapka,“dodává Benešová. senátu Obvodního soudu pro Prahu 4 Jana Knoblochov­á vynesla v květnu, popisuje Polákův čin jako loupež a určuje mu dvouletý trest ve věznici s dozorem, povinnost podstoupit ochranné protitoxik­omanické léčení a také mu přikazuje uhradit zdravotní pojišťovně zhruba tři tisíce korun vynaložený­ch na ošetření napadené ženy. Verdikt je již pravomocný, nikdo se proti němu neodvolal.

Polák se neurvalého jednání proti cestujícím v autobuse 193 v Praze-Krči dopustil loni v květnu. Pod vlivem pervitinu se na nich domáhal

Kromě elektronic­kých receptů se lékaři v ordinacích budou muset od ledna zabývat ještě jednou „e-byrokracií“. Tou je EET. Každé potvrzení pro zaměstnava­tele nebo pro získání řidičského průkazu, každý výpis z chorobopis­u nebo každé očkování, za které pacienti v ordinacích zaplatí, budou muset lékaři vykazovat. „To už vůbec nechápu. Já přece nejsem žádný prodejce! Nakupuji mobilního telefonu. „Agresor nejprve oslovil několik cestujícíc­h s požadavkem na zapůjčení telefonu, ale všemi byl odmítnut. Pak přistoupil k poškozené a řekl jí, že chce její telefon, aby si mohl zavolat mamince,“uvedl tehdy k případu mluvčí policie Jan Daněk.

Otec napadené ženy tvrdí, že jeho dcera křičela, že je těhotná. Ani to však pachatele, který byl pod vlivem drog, neobměkčil­o. Několikrát ji uhodil do zátylku, do týlu a také do obličeje. Kromě toho jí vulgárně nadával.

Žena ve chvíli útoku stála u dveří, protože autobus přijížděl k zastávce U Tří svatých, kde chtěla vystoupit. Před Polákem utekla dopředu k řidiči, který pro ni otevřel přední dveře. Jimi se dostala ven. Měla pohmožděný zátylek a krk, vážnější zranění naštěstí neutrpěla. Policie tehdy k případu uvedla i to, že nikdo z cestujícíc­h se ženy nezastal.

Závislost útočníka na drogách soudu potvrdila jeho matka, k níž se v minulosti choval násilně. (pak)

Pražská rodinná firma dlouhodobě spolupracu­jící s renomovano­u mezinárodn­í expresní společnost­í přijme do svého týmu řidiče sk. B,C. Telefonní kontakt: 602 343 504 nebo email:pragitrans@post.cz

Obchodní společnost

s ovocem a zeleninou

ZŠ a MŠ Chodov, Praha 4, přijme od 9/2017 učitelku 1. st. Info: 222365075, chodov@zskv.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia