MF DNES

Sympatická srážka s obrem. Povzbudí?

Prohrál 1:2, ale stydět se nemusí. Teď ještě aby český národní tým zvládl sobotní kvalifikac­i.

-

Jan Palička reportér MF DNES v Bruselu

ozlehlý kolos, stadion krále Baudouina, ve vteřině ztichl. Skoro třicet tisíc fanoušků v rudých dresech přestalo pískat a nevěřícně hledělo, co se to přihodilo.

Belgický fotbalový obr se nechal nachytat od českého kulihráška.

Zrzavý fantom Kevin de Bruyne, hráč za dvě miliardy korun, si ve vlastním pokutovém území špatně zpracoval míč, dotěrný Krejčí mu ho vzal a parťákovi Krmenčíkov­i nabídl gól do prázdné branky. To byl šok! 1:1 ve 29. minutě. Jistě, šlo jen o přípravný zápas a hvězdný soupeř byl lepší, přesto se jednalo o sympatický počin. Zvlášť když reprezenta­ci čeká sobotní kvalifikač­ní výzva v Norsku, kterou musí Češi zvládnout a vyhrát.

Ne, včera nakonec obrovi nestačili, byť dvakrát trefili tyč. Po statečném boji podlehli 1:2, ovšem pokud budou podstatně slabší Nory nahánět se stejnou vervou a odvahou, budou mít v sobotu solidní šanci na úspěch. I v době velké personální nouze. Už si prostě zvykněme, že doba hojnosti je dávno pryč. Už žádný Nedvěd, Poborský nebo Koller. I Šmicer, Ujfaluši nebo Jankulovsk­i jsou rentiéry ve sportovním důchodu. Ani Čech, Rosický nebo Plašil nepomůžou. A tak dres se lvíčkem oblékají hráči, do kterých byste to před rokem asi neřekli.

Na levé záloze se zlepšuje slávista Zmrhal, v útoku se rval plzeňský Krmenčík, který si vylepšil bilanci na 5 zápasů/4 góly. Liberecký čahoun Souček si zase překvapivě stoupl do středu pole a rozhodně nezklamal. Na lavičce zůstali pánové Mareš, Kopic, Jugas, Přikryl nebo úplný benjamínek Sáček, který má odehráno jen 16 zápasů v lize. Nostalgik by zaplakal, trenér Jarolím fňukat nemůže. K čemu by mu to bylo?

Chce-li s mužstvem na podzim postoupit do baráže a pokusit se o vysněný postup na mistrovstv­í světa v Rusku, musí skládat mužstvo z toho, co má k dispozici. Moc toho není, což víme všichni.

„Není to jednoduchá situace, ale věřím, že šanci máme,“řekl kouč Jarolím.

Rozhodně existují důvody, proč věřit spolu s ním.

Vychvalova­né Belgii čelili ti nejzkušeně­jší. S výjimkou kapitána Sivoka, který ještě o víkendu zachraňova­l Bursaspor v turecké lize,

Belgie Česko

a stopera Suchého, který bojoval za Basilej. K lavičce se bohužel po půlhodině přišoural brankář Vaclík, jenž se rozbil o tyč a s naraženou nohou odstoupil.

I když Češi věděli, že nemůžou konkurovat míčovou technikou a rychlostí, snažili se o vysoký presink. Byla to chvályhodn­á a jediná správná taktika. Vždyť kromě gólu si nadějnou střelu připsal Darida, Schick pálil do tyče, Součkovi sjel gól po temeni hlavy a po pauze dvakrát zahrozil Dočkal.

Aby nedošlo k mylné představě, jak to v Bruselu vypadalo: tlak Rudých ďáblů byl hlavně v prvním poločase výrazný, přestože si kapitán Hazard v neděli při poslední tréninkové střele zlomil kotník a bude čtyři měsíce marodit. První gól vstřelil Batshuayi, který ve 25. minutě pohybem rozviklal stopera Kalase, střílel křížem a metal kozelce. Jen kanonýr Lukaku měl tři jasné šance. Když po přestávce zaváhal při výskoku Souček, Fellainiho kadeřavá hlava mohla trknout přesně.

Škoda, remíza by rezonovala víc. Zvlášť když byl Souček v 80. minutě pár centimetrů od úspěchu. Při svém druhém reprezenta­čním startu vymyslel drzou kličku, neukvapil se, napřáhl levačkou a... Trefil tyč. Příprava na Norsko

 ??  ??
 ??  ?? Belgičan Michy Batshuayi (nahoře) slavil první gól saltem a ani mu nemuselo vadit, že brzy poté vyrovnal Michael Krmenčík po drzém napadání Ladislava Krejčího (dole), protože vítěznou branku domácích vstřelil Marouane Fellaini (vlevo s číslem 8). Teď...
Belgičan Michy Batshuayi (nahoře) slavil první gól saltem a ani mu nemuselo vadit, že brzy poté vyrovnal Michael Krmenčík po drzém napadání Ladislava Krejčího (dole), protože vítěznou branku domácích vstřelil Marouane Fellaini (vlevo s číslem 8). Teď...
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz, 1x Reuters ??
Foto: 2x Profimedia.cz, 1x Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia