MF DNES

Eso Schick: rána do tyče, zato kličky nevycházel­y

-

David Čermák reportér MF DNES v Bruselu

Fanoušci z Česka, kteří nesledují na placených kanálech italskou Serii A, ho nemají tolik na očích. Proto byli včera zvědaví hlavně na něj. A hlavou jim možná před výkopem šrotovaly otázky.

Je Patrik Schick opravdu takový bombarďák, jak to vypadá ze sestřihů jeho akcí, které kolují po internetu? Fakt stojí za 25 milionů eur, které za něj zřejmě už vysázel Juventus? Může z něj být eso fotbalové reprezenta­ce?

Upřímně, kdyby si měli fandové udělat obrázek jen podle včerejšího výkonu v přípravném utkání s Belgií, asi by je Schick stoprocent­ně nepřesvědč­il.

Neurazil, nenadchl. Že by si dělal z belgických obránců kuželky, jako občas z těch v italské lize, k tomu bylo tentokrát daleko.

Ne že by to nezkoušel. Když už se dostal k balonu, snažil se čahoun ze Sampdorie Janov přechytrač­it soupeře nečekaným řešením. V závěru poločasu se třeba pokusil vykouzlit svou tradiční přešlapova­čku, kterou mátl hlavy obráncům už během hostování v Bohemians v minulé sezoně. Jenže... Marně.

Mazáci Kompany nebo Vertonghen mu kličky nebaštili. A Schick nebyl ve hře tak často, jak by potřeboval. Trenér Jarolím ho využil na místě staženého útočníka, kde se s balonem tolik nepotkal..

Ale když už se jedinkrát dostal do zakončení, hned trefil levačkou tyč a za belgickou brankou to v kotli fanoušků jen zašumělo.

Zkrátka: Jak dostane chvilku prostor, hned je připravený trestat. Jenže tentokrát si volnosti moc neužil a po hodině střídal.

Čekat zázraky zatím není zcela namístě. Schick v reprezenta­ci začíná, teprve podruhé hrál v základní sestavě. Ale už budí pomalu největší pozornost. Deník Gazzetta dello Sport přinesl včera zprávu, že českého útočníka na poslední chvíli zkouší Juventusu vyfouknout AC Milán, ale že je pozdě: Schick se už domluvil s Juventusem.

Jiní dva italští novináři, kteří byli v Belgii na návštěvě za útočníkem Mertensem, si zase hlavně kvůli němu vyřídili akreditaci na včerejší zápas. V tiskovém středisku vyzvídali: Bude Schick hrát?

Hrál, ale tentokrát ukázal jen náznaky. Tak třeba příště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia