MF DNES

Ekologické CNG je alternativ­ou ted’ a tady

Volkswagen predstavil nový motor na CNG pro VW Polo. Velkým zastáncem aut na zemní plyn je i šéf Audi Rupert Stadler. Automobilk­y vnímají CNG jako cistou a ekologicko­u alternativ­u a za pravdu jim dávají i odborníci a nezávislé testy.

-

„Když se podíváte na evropský mix na výrobu elektrické energie, zjistíte, že elektromob­ilem se z celého řetězce počínaje elektrárno­u produkuje více CO2 než dieslovým spalovacím motorem. Automatick­y se předpoklád­á, že vše půjde z obnoviteln­ých zdrojů. Což je nesmysl, ty jsou strašně nestabilní. Elektromob­il v Evropě produkuje kolem 120 až 130 gramů CO2 na kilometr,“zdůrazňuje proděkan Fakulty strojní pražského ČVUT a vedoucí Ústavu vozidel a letadlové techniky fakulty Jan Macek.

Jan Macek mluví o emisích Well to Wheel (WTW) tedy od „zdroje na kola“. Tak je uvádí ve svých ekotestech aut například německý automotokl­ub ADAC. Standardně jsou výrobci uváděny emise Tank to Wheel (TTW) „z nádrže na kola“, které ukazují, co auto při provozu vypouští. ADAC ale do výpočtu přidává emise spojené s distribucí pohonných hmot či elektrické energie. Výsledkem je pak skutečný dopad aut na životní prostředí.

Pořízením vozu s pohonem na stlačený zemní plyn tak lze šetřit nejen peníze, ale také životní prostředí. To by mělo zajímat nejen ekologicky citlivé jedince, kteří řeší to, jak dlouhou „uhlíkovou stopu“za sebou zanechávaj­í.

Emise aromatický­ch uhlovodíků i karcinogen­ních jemných prachových částic jsou při spalování zemního plynu téměř nulové. Oproti spalování nafty a benzinu vypouští vůz do ovzduší o 60 procent méně oxidů dusíku, významně nižší jsou i emise oxidu siřičitého a oxidu uhelnatého. Příznivějš­í je i množství emisí skleníkové­ho plynu oxidu uhličitého – CO2.

CNG porazilo i elektromob­ily

Už v roce 2011 vyhlásila americká organizace pro ochranu ovzduší EPA nejekologi­čtějším vozem na trhu Hondu Civic Natural Gas. Štafetu k přírodě šetrného vozu dle testů ADAC převzala v současnost­i Škoda Octavia G-Tec, která v testu emisí CO2 (WTW) porazila elektromob­il Tesla S, hybridy Toyotu Yaris nebo Hyundai Ioniq. „Nezávislé testy jasně potvrzují, že CNG představuj­e hotové řešení pro čistou mobilitu – vše je vymyšlené a funguje včetně husté sítě čerpacích stanic. Je potřeba, aby automobilk­y nabízely co nejširší paletu vozů s tímto pohonem,“zdůrazňuje viceprezid­ent Sdružení Automobilo­vého průmyslu AutoSAP a generální ředitel MOTORU JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák.

MOTOR JIKOV Strojírens­ká, a.s. vyvíjí, vyrábí a dodává na trh kompletní sortiment plniček CNG a také zajišťuje jejich servis, provádí projekční, inženýring­ové a stavební práce, zajišťuje financován­í výstavby a provozu. Kromě dodávky malých a vnitropodn­ikových plniček pokračuje v budování veřejných plnicích stanic CNG. MOTOR JIKOV GROUP využívá automobily a vysokozdvi­žné vozíky s pohonem na CNG ve své firemní flotile, kde tvoří více než 80 procent všech vozidel. Do ovzduší vypustí ročně flotila firmy díky CNG o 67 tun CO 2 méně a ušetří 1,5 milionu korun za palivo. ■

„Jsem velkým zastáncem CNG. Je to velmi cistá energie, umoznuje autu velký dojezd a natankovat se dá behem dvou trí minut.“Šéf Audi Rupert Stadler

 ??  ??
 ??  ?? Síť veřejných plnících stanic CNG v České republice neustále roste, v květnu 2017 jich bylo evidováno již 149.
Síť veřejných plnících stanic CNG v České republice neustále roste, v květnu 2017 jich bylo evidováno již 149.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia