MF DNES

Nejvyšší soud chce soudce „z ulice“, zarazí to Pelikán

Svá pravidla pro výběr soudců včera představil šéf Nejvyššího soudu. Ministr spravedlno­sti chce ale začít pořádat přísná výběrová řízení

- Ivana Faryová, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Předseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Šámal včera představil zlomová pravidla pro výběr „svých“soudců. Umožní akademikům i jiným právníkům, kteří nikdy nesoudili, aby se z nich stali rovnou soudci nejmocnějš­ího soudu v zemi. Z textu plyne, že rozhodujíc­í slovo při výběru právnickýc­h osobností bude mít právě Šámal.

V ten samý den ovšem zveřejnil své regule i ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Informoval­y o tom Lidové noviny. Pelikánova pravidla mají platit už od září a nejspíš tím nápad Šámala zastaví. Už dříve se proti jeho záměru kriticky ozývali soudci napříč justicí, a to zejména s argumentem, že se začíná u okresních soudů, ne u Nejvyššího. Spolu se Soudcovsko­u unií ČR ho vyzývali ke společné tvorbě dosud chybějícíc­h pravidel, která vyřeší výběr soudců i jejich kariérní postup uvnitř justice. Šámal však pokračoval ve svém záměru bez ohledu na připomínky. Cílem je podle něj odborně obohatit NS.

A obratem se začalo mluvit hned o čtyřech jménech kandidátů zvenčí. Je mezi nimi pedagog z Masarykovy univerzity Petr Lavický a tři kolegové z jediné právnické kanceláře Havel, Holásek & Partners Petr Tégl, Filip Melzer a Milan Hulmák.

Šámal jména doteď odmítal komentovat s tím, že pravidla nejsou hotová. Včera při jejich zveřejnění ovšem opět prohlásil, že se ke konkrétním osobám nebude vyjadřovat. „Nyní nemám žádné volné místo pro soudce. Proto nemůžu proces jejich výběru nastartova­t. Zatím jsem žádné řízení nezahájil. Musíme počkat na další týdny, měsíce, roky. Do té doby je zbytečné vést spekulace,“konstatova­l Šámal.

Zdá se však, že k dohodám mezi předsedou soudu a zmíněnými akademiky došlo a týkaly se rovnou pozic soudců, nikoli asistentů. „Jsem přesvědčen, že pouze na pozice asistentů soudců by nikdo z nich s ohledem na jejich současné postavení jít nechtěl,“řekl MF DNES soudce NS Petr Šuk s tím, že plat asistenta je 20 až 25 tisíc korun.

Právě do senátu, jehož je Petr Šuk členem, přitom měl jako asistent soudce nastoupit akademik Lavický. Nakonec ale z dohody „vycouval“. Nynější pravidla mu už umožňují, aby se stal rovnou soudcem. „I když nepochybuj­i, že je to mimořádný právník, nevíme, jak pracuje v kolektivu, jak komunikuje, jak je schopen psát rozhodnutí. Zjistit jsme to mohli právě z jeho praxe asistenta,“dodal soudce Šuk. Lavického, který měl nastoupit od 1. června a odmítl to pár dní předtím, se včera nepodařilo kontaktova­t.

I když dal Pavel Šámal svá pravidla k připomínká­m ostatním soudcům, zapracoval pak jen kosmetické změny. „Navrhovali jsme například, aby kandidáti z řad akademiků byli jmenováni k některému z okresních soudů a obratem byli dočasně přiděleni k NS. Trvale přidělit k NS by je bylo možné až po úspěšném absolvován­í stáže, v jejímž průběhu by prokázali, že splňují předpoklad­y pro trvalé přidělení k NS. Současně jsme požadovali, aby pravidla výslovně předpoklád­ala souhlas soudcovské rady s dočasným přidělením i s trvalým přeložením. Ani jeden z těchto návrhů nebyl akceptován,“řekl Petr Šuk.

I přes bleskovou přípravu se zdá, že Šámala nakonec předběhl ministr Pelikán s vlastními pravidly. Kdo bude chtít být soudcem, musí projít několikako­lovým výběrovým řízením, jehož součástí bude i náročné písemné řešení velmi složitého právního problému. Lidovým novinám Pelikán řekl, že kdo tímto procesem neprojde, toho prezidento­vi na jmenování soudcem nenavrhne.

„Ministrův krok je rozumný. Vítám, že vznikla pravidla, která nám mimo jiné dávají delší čas nové lidi poznat,“dodal Petr Šuk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia