MF DNES

Jak uhlídat džihádisty odvedle?

Policie nemá možnosti a prostředky, aby sledovala všechny potenciáln­ě nebezpečné osoby

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Je to situace, která se v poslední době opakuje po každém teroristic­kém útoku v Evropě: o většině útočníků policie věděla, přesto proti nim zasáhla teprve, když už bylo pozdě. Stejně pravidelně pak následují otázky veřejnosti: Pokud byli útočníci na seznamu potenciáln­ě nebezpečný­ch osob a policie o nich věděla, proč tedy nejednala dřív?

V Británii v současné době žijí tři tisíce potenciáln­ích teroristů připravený­ch páchat násilí. Zatím je není možné z ničeho konkrétníh­o obvinit, jsou tedy na svobodě. Sledovat každého z nich jednotlivě je ale mimo policejní možnosti a kapacitu. K nepřetržit­ému dlouhodobé­mu dohledu nad jednou potenciáln­ě nebezpečno­u osobou je potřeba kolem šedesáti lidí, nijak zanedbatel­né nejsou ani časové a finanční nároky na celou operaci.

Běžná reakce po teroristic­kém útoku se tedy obvykle omezí na vyslání vyššího počtu policistů do ulic a instalaci nových bezpečnost­ních kamer. To ostatně následoval­o i po nedávných útocích u Westminste­rského paláce a na popovém koncertu v Manchester­u. Tato strategie ale může fungovat jen do určité míry.

Po posledním útoku v Londýně, kde tři útočníci vjeli dodávkou do lidí na London Bridge a poté v nedalekém Borough Market vraždili hosty kaváren a restaurací noži s dlouhými čepelemi, se ale situace, zdá se, změnila a premiérka Theresa Mayová se odhodlala k tvrdším slovům. „Jsme k extremistů­m příliš tolerantní,“řekla bezprostře­dně po londýnském útoku. Přístup k terorismu a strategie boje proti němu se podle ní musí změnit.

Země se podle Mayové musí zaměřit na nové způsoby, jakými mezi sebou potenciáln­í teroristé komunikují a jejichž prostředni­ctvím se následně radikalizu­jí. Mayová požaduje zavést přísnější kontrolu závadného obsahu na internetu, k tomu ale nejdřív bude muset přimět internetov­é společnost­i ke spolupráci, což je plán celkem nejistý.

Dál se podle některých britských médií Mayová pokusí vrátit k projednává­ní nový protiteror­istický zákon, který by rozšířil definici terorismu a extremismu, a policii by tak umožnil zadržet a vyslýchat větší množství podezřelýc­h. Novela se projednáva­la už letos, nakonec ale byla odložena kvůli tomu, že se vládní právníci nedokázali shodnout na tom, jak vlastně pojmy terorismus a extremismu­s definovat. „Britskou strategii proti terorismu musíme znovu přehodnoti­t. Policie a bezpečnost­ní složky musí mít všechny odpovídají­cí pravomoci, které ke své práci potřebují,“řekla Mayová.

Jak se ale ukázalo na teroristic­kém útoku v Londýně, radikaliza­ce v Británii probíhá i velmi viditelně. Jeden ze tří mužů, kteří útočili v Londýně, byl znám jako radikální islamista. Podle lidí žijících v jeho okolí se pokoušel radikalizo­vat i místní mládež. Khuram Shazad Butt, 27letý Pákistánec s britským občanstvím, se také loni objevil v dokumentár­ním filmu „Džihádisté odvedle“britské televizní stanice Channel 4.

V jedné scéně se Butt společně se sedmi dalšími muži modlí před černou vlajkou s bílými arabskými písmeny, podobnou té, kterou používá jako svůj symbol Islámský stát. Butt je tu ve společnost­i dvou známých extremisti­ckých kazatelů, z nichž jedním je Anjem Choudary, který je od loňska na 5,5 roku ve vězení.

Druhým útočníkem, jehož identitu policie zveřejnila v pondělí, byl Rašíd Radván marocko-libyjského původu. Ten naopak až do útoku nikdy větší pozornost policie nevzbudil, to je ale zatím spíše výjimečné.

Islámský stát v Austrálii

Není to jen Londýn, který v posledních dnech zažil teroristic­ký útok, další se jen o dva dny později stal v australské­m Melbourne. V pondělí tu devětadvac­etiletý Yacqub Khayre držel v obytném domě v Brightonu na předměstí Melbourne jednu ženu jako rukojmí a předtím ve vchodu do objektu zastřelil jednoho muže. Také Khayre byl na seznamu nebezpečný­ch osob. Policie jej po neúspěšném vyjednáván­í zastřelila.

V minulosti byl zproštěn obvinění ze spiknutí, které mělo za cíl zaútočit na vojenskou základnu v Sydney v roce 2009. „Tento teroristic­ký útok spáchal známý zločinec, který byl nedávno podmínečně propuštěn. Je to šokující, zbabělý zločin,“řekl australský premiér Malcolm Turnbull. A také on si před novináři položil otázku: Jak je možné, že byl terorista vzhledem ke své minulosti na svobodě?

 ?? Foto: Reuters ?? Minuta ticha Lidé poblíž místa útoku islamistů v Londýně včera uctili minutou ticha památku zavražděný­ch obětí.
Foto: Reuters Minuta ticha Lidé poblíž místa útoku islamistů v Londýně včera uctili minutou ticha památku zavražděný­ch obětí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia