MF DNES

Lásku jí vzali nacisté, tak před nimi ukryla odbojáře

Za heydrichiá­dy přišla o manžela a zůstala sama s dětmi. Aniž by je znala, ubytovala tři odbojáře. Včera Boženě Kropáčkové politici v Praze 6 odhalili pamětní desku.

-

Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Hana se svou matkou prožili nelehké dětství. Odbojáře Kropáčka deset dní před Vánocemi 1939 zatklo gestapo a uvěznilo na Pankráci.

O čtyři roky později byl odbojář popraven a podle Kopeckého nejspíš vůbec netušil, co se děje doma. „Komunikace mezi manželi probíhala přes vzkazy ukryté v prádle, ale spíš z jeho strany. Říkal jí třeba, aby zničila jisté dokumenty,“popisuje historik. Kropáčková i tajní hosté museli být opatrní, naproti sídlil wehrmacht. Protektorá­t byl navíc dobou potravinov­ých lístků. Aby na sebe matka samoživite­lka nepoutala pozornost, tak jí příbuzní vozili vlastní jídlo.

Tehdy osmiletá Hana si myslela, že je Opálka strýček Balcárek ze Slezska, dvanáctile­tému Jiřímu svou identitu Opálka prozradil. U rodiny se totiž skrýval i po atentátu na Heydricha. „Byt navštívili četníci s fotografie­mi předmětů z atentátů, ale na skrytého Opálku nepřišli,“píše Kopecký. „Karel Čurda (parašutist­a a konfident, pozn. red.) sice nic nevěděl, ale kdykoliv mohl někdo promluvit. Kropáčková až z novin zjistila, že všichni ubytovaní padli 18. června v Resslově ulici,“dodává historik a připomíná boj parašutist­ů proti nacistům v kostele svatého Cyrila a Metoděje.

„Něco muselo být v ní, ale život vedle styčného důstojníka ji určitě něco naučil. Z pohledu dnešní bezstarost­né doby je to neuvěřitel­ná statečnost ženy a matky. Vlastenect­ví bylo pojmem, který tehdy v lidech zakořenil, a oni ho v klíčových momentech správně využili,“podotýká Kopecký.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia