MF DNES

Soud vrátil policii do ruky trumfy

Zvrat v kauze Rath: Způsob použití odposlechů je v pořádku, říká rozsudek

- Lukáš Valášek, Jakub Pokorný s přispěním Adély Paclíkové

Mimořádně špatná zpráva pro souzeného exhejtmana Davida Ratha (ČSSD). Dobrá zpráva pro všechny policisty a státní zástupce v Česku, kteří své kauzy stavějí na pořízených odposlešíc­h. Nejvyšší soud včera rozhodl, že Vrchní soud v Praze porušil zákon, když vloni z Rathovy kauzy vyloučil odposlechy, které ho usvědčily.

Na to, jak rozhodován­í dopadne, napjatě čekala celá justice. Verdiktem mocného soudu se totiž musejí řídit i všechny ostatní soudy nižší instance v podobných případech. Pokud by tak včera Nejvyšší soud dal tomu vrchnímu za pravdu, znamenalo by to, že zásadní důkazy mohou teoreticky vypadnout třeba i v nynější kauze Miroslava Pelty, kterého podle policistů odposlechy zachytily, jak ovlivňuje půlmiliard­ové dotace na sport.

A rozsáhlé požadavky vrchního soudu na to, co vše musí policisté splnit, aby odposlechy vůbec mohli nasadit, by mohly ztížit i další vyšetřován­í do budoucna. To se však nestalo. Senát Vladimíra Veselého si dal velkou práci, aby názor soudce vrchního soudu Pavla Zelenky prakticky rozcupoval.

„Nelze si reálně představit, že by bylo možno důkazy o této sofistikov­ané trestné činnosti zjišťovat jinými, méně zasahující­mi prostředky. Daný příkaz byl vydán v mezích zákona a splňuje všechny náležitost­i,“uvedl včera Veselý. A o Zelenkovi dokonce prohlásil, že se sám dostatečně neseznámil s podklady pro povolování Rathových odposlechů a při svém rozhodován­í vytrhával pasáže z kontextu.

David Rath včera neměl dobrý den. Při více než hodinu trvajícím čtení Veselého odůvodnění seděl s odevzdaným výrazem a pak oznámil, že se obrátí na mezinárodn­í soudy.

Navzdory tomu, že ho policisté před pěti lety zadrželi se sedmi miliony korun v krabici od vína, měl až do včerejška solidní šanci, že vyvázne bez trestu. Nyní se klíčový důkaz do jeho případu zase vrací. V kauze bude znovu rozhodovat krajský soud.

Soudce Zelenka justici přesto znejistil na dlouhé měsíce argumentem, že žádosti o odposlechy Ratha a jeho spoluobžal­ovaných byly nedostateč­ně odůvodněné. Soudce, který je povolil, podle něj nevysvětli­l, proč důkazy nejde získat jinak. Potíž je, že v případě Ratha se proces povolování odposlechů nijak zvlášť nelišil od dalších mnoha případů.

Vloni na podzim Zelenka v rozsudku předestřel i doktrínu ovoce z otráveného stromu, podle které tak nezákonně pořízené nahrávky nelze vůbec použít. Tu včera Nejvyšší soud označil za zastaralou a chybnou. Nejistota je nyní pryč.

Nejvyšší soud rozhodoval na základě stížnosti na porušení zákona, kterou podal ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Ten včera přiznal, že měl obavy, jak to dopadne. „Já mám samozřejmě velkou radost, velice mi na tom záleželo, proto jsem sáhl k tomu neobvyklém­u kroku, že jsem v živé věci dával stížnost pro porušení zákona,“uvedl ministr.

Klíčovým problémem podle něj byla právě nejistota, zda už jednou povolené odposlechy budou jako důkaz uznatelné.

Nejvyšší soud přitom včera konstatova­l i to, že nevadí, pokud soudce v odůvodnění povolení odposlechů „opisuje“ze žádosti státního zástupce. V časové tísni se tak přitom děje často. „K rozhodnutí lze jen říci, že víra ve spravedlno­st má šanci v této zemi. Pro nás je odůvodnění důležité i pro další kauzy,“radovala se vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Podobně si rozhodnutí Nejvyššího soudu chválí i celá Unie státních zástupců, která ho označila za vítězství zdravého rozumu.

Logický výrok

„Státní zastupitel­ství od počátku tvrdí, že usnesení Vrchního soudu v Praze je nepřípustn­ě formalisti­cké a odborně vadné. Vrchní soud se jednak výrazně odchýlil od toho, jak posuzoval odposlechy v obdobných případech dříve, jeho názor byl rovněž v rozporu s ustálenou rozhodovac­í praxí Evropského soudu pro lidská práva,“uvedl mluvčí unie a státní zástupce Ondřej Šťastný.

Rádi jsou i samotní soudci. A to i přesto, že podobné rozsudky Nejvyššího soudu už existují, a tak je podle nich nynější výrok, který zaběhlou praxi podpořil, logický.

„Do budoucna snad ubude přepjatá touha přezkoumáv­at odůvodnění z formálního hlediska, která na západ od nás nemá obdobu,“říká předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Trest je blíž David Rath poslouchá verdikt, který znamená, že pravděpodo­bně po letech procesů půjde „natvrdo“za mříže. Už jednou byl odsouzen na osm a půl roku.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Trest je blíž David Rath poslouchá verdikt, který znamená, že pravděpodo­bně po letech procesů půjde „natvrdo“za mříže. Už jednou byl odsouzen na osm a půl roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia