MF DNES

Britové jdou volit v rozrušení

- Oldřich Mánert zvláštní zpravodaj iDNES.cz ve Velké Británii

Londýňan Dan Wilson zažil v posledních měsících zklamání. Hluboké zklamání. A je za tím politika. Tedy především premiérka Velké Británie.

„Když se Theresa Mayová stěhovala do Downing Street 10, myslel jsem si, že lepšího člověka vybrat nemohli. Premiérka však během pár měsíců ukázala, že je jen továrnou na volební hesla,“říká pětatřicet­iletý Wilson.

Vidina stability je pryč a země hledá cestu z krize. Ještě nedávno silná premiérka zahnala sama sebe do kouta nepříliš povedenou kampaní před parlamentn­ími volbami. Ty se v Británii konají dnes. Mohou dominanci Theresy Mayové potvrdit, ale také posílit donedávna nepříliš výrazného lídra labouristů Jeremyho Corbyna.

Britové se obávají povolebníh­o patu. Mladí voliči favorizují Corbyna, který podle nich může zemi nabídnout něco nového. „Působí na mě lidsky. Neschovává se za chytré řeči. Jde rovnou k věci. A že jsou jeho plány odvážné? Možná Británie potřebuje právě radikální změnu směru,“myslí si pětadvacet­iletá studenka Elizabeth Wardová. Labouristy podle ní bude volit i mnoho jejích známých. Labouristé ostatně byli vidět v londýnskýc­h ulicích krátce před volbami mnohem více než členové volebního týmu konzervati­vců. Před stanicí Kings Cross za větru i deště rozdávali letáky, které vybízejí k vhození hlasu právě jim. Proč by měli lidé hlasovat pro labouristy? „Jsme strana pro všechny, ne pro elity,“opakuje volební heslo partaje jeden z dobrovolní­ků rozdávajíc­í letáky.

Kritici však namítají, že Corbynův program je jen zbožným přáním a falešným lákadlem pro nerozhodnu­té. Labouristi­cké vzepětí v posledních dnech na vítězství stačit nemusí. V průzkumech konzervati­vci stále vedou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia