MF DNES

Chov zvířat na kožešiny bude v Česku zakázaný

- — Pavel Švec

Farmy, kde v drátěných klecích žijí zvířata chovaná výhradně jen kvůli kožešině, v Česku do půldruhého roku skončí. Poslanci včera schválili zákon, který takový chov zakazuje.

Pakliže ho podpoří i senátoři a prezident, bude muset zavřít posledních devět kožešinový­ch farem, jež se u nás dosud udržely. Jejich provozovat­elé pak mohou od státu žádat kompenzace.

„Neumím omluvit a odůvodnit strach, bolest a smrt zvířete jen kvůli bambuli na čepici,“argumentov­al předseda sněmovního výboru pro životní prostředí a jeden z předkladat­elů zákona Robin Böhnisch (ČSSD). A k němu se přidala jasná většina poslanců napříč stranami.

Chov lišky či norka jen kvůli výrobě kožichů bylo emotivní téma, které dlouhé roky rozděloval­o Čechy na dva tábory. Pro ochránce zvířat bylo nepřijatel­né zabíjet zvířata jen kvůli módě. Jiní zase tvrdili, že zákaz povede ke vzniku nelegálníc­h chovů.

Zákaz chovu kožešinový­ch zvířat platí ve dvanácti dalších evropských zemích, například ve Velké Británii, Rakousku, Slovinsku, Nizozemsku či Německu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia