MF DNES

Asijci dají při obchodních jednáních hodně na politický lobbing.

-

S Ho Či Minem Pod obří bustou zakladatel­e současného komunistic­kého Vietnamu poslouchá v prezidents­kém paláci v Hanoji Miloš Zeman svůj protějšek Tran Dai Quanga na tiskové konferenci. například přejezd z Hanoje do Ho Či Minova Města, kam už zamíří jen podnikatel­é.

A pro Zemana je to příjemná změna i z jiného pohledu. „V Číně jsme pořád na začátku a čeká nás tam ještě hodně práce. To ve Vietnamu jsou vztahy dlouhodobě výborné, touto návštěvou jsme je dál prohloubil­i,“přibližuje Masopust.

Asijci však mnohem více než Evropané nebo Američané dají při obchodních jednáních na politický lobbing. „Účast prezidenta republiky na obchodních jednáních má v zemích, jako je Vietnam, velkou váhu,“říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Zemanova návštěva tak stvrdila několik léta vyjednávan­ých dohod.

Víza a vydávání vězňů

Novinkou je, že čeští turisté by se do Vietnamu měli dostat bez krátkodobý­ch víz. Aspoň tak to Zeman oznámil po setkání s vietnamský­m protějškem Tran Dai Quangem. Zavedeno by také mělo být přímé letecké spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou.

Ministr Pelikán zase mohl být u uzavření smluv o vzájemném předávání odsouzenýc­h a o policejní spolupráci. Díky dohodě si budou moci Češi, kteří budou ve Vietnamu odsouzeni, odpykat svůj trest v Česku a naopak.

A spokojený byl i Masopust. Jeho hlavním „řemeslem“jsou sice potraviny, ve Vietnamu však zabrousil i do jiného oboru. „Firma Vari, kterou tady zastupuji, dodá říční lodě pro vietnamsko­u armádu. Je to obchod v objemu 1,5 miliardy korun,“pochvaluje si.

Smlouvy se svými partnery podepsalo v Hanoji celkem sedm firem. Mezi nimi je výrobce léčiv, doplňků stravy a kosmetiky ClineX. Podle předsedy představen­stva Jiřího Starečka už firma do země dodává tři či čtyři produkty a nově by se měl tento počet rozšířit na dvanáct. Objem obchodu v následujíc­ích dvou letech odhadl zhruba na 80 milionů korun.

Z Hanoje Zeman odlétá dnes v poledne do kazašské Astany, kde se zúčastní slavnostní­ho zahájení mezinárodn­í výstavy EXPO 2017. I tam ho mají doprovázet podnikatel­é. Často provázaní s těmi, kteří s prezidente­m byli ve Vietnamu. Třeba zmíněného Masopusta vystřídá jeho obchodní společník a plukovník předlistop­adové armády Zdeněk Zbytek. „Jarda Masopust má Čínu a Vietnam, já Kazachstán a Rusko,“komentuje to Zbytek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia