MF DNES

Víno do Hanoje

Zeman je ve Vietnamu. Doprovázej­í ho Nečas nebo Kavan

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Podařila se mi tady spousta věcí. Mají zájem o naše potraviny, moravská vína, pivo, těší se podnikatel a šéf liberecké buňky někdejších zemanovců Jaroslav Masopust. V posledním roce a půl se spolu s bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem orientoval­i hlavně na Írán, teď však vycítili příležitos­t dál na východě. A zastupují několik z padesátky firem, jejichž delegace je s prezidente­m Milošem Zemanem od začátku tohoto týdne na návštěvě ve Vietnamu.

Vedle Kavana je ve výpravě i další bývalý vrcholový politik – expremiér Petr Nečas, ze současných vládních představit­elů s prezidente­m vyrazil třeba ministr spravedlno­sti Robert Pelikán. A pro Zemana jde krátce po Číně o další zásadní výjezd. Možná jeden z nejdůležit­ějších, jež má letos v programu.

Zemanovo okolí totiž cítí, že v zemi, jejíž obyvatelé stále slyší na dobovou značku „Made in Czechoslov­akia“, může udělat miliardové obchody. A tím i zlepšit prezidento­vu image.

Po rozporupln­ě přijaté návštěvě v Číně ostatně vědí, že je to potřeba. „Místo aby se mluvilo o tom, co tam pomohl domluvit, všichni řešili jeho bonmot o novinářích a zdravotní stav. Ten program v Číně byl tak nesmyslně nabitý, že prezident nevypadal vůbec dobře,“přiznává jeden z hradních zaměstnanc­ů.

Ve Vietnamu, kde Zemana přivítala třicetistu­pňová vedra a nezvykle vlhký vzduch, už jeho spolupraco­vníci museli program zvolnit. Vynechali

 ?? Foto: Twitter J. Ovčáčka ?? Zemanovi se včera setkali s prezidents­kým párem. Obě hlavy státu mají vedle doutníků prý rády plzeňské pivo.
Foto: Twitter J. Ovčáčka Zemanovi se včera setkali s prezidents­kým párem. Obě hlavy státu mají vedle doutníků prý rády plzeňské pivo.
 ??  ?? Na pivo a doutník
Na pivo a doutník
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia