MF DNES

Zpět ve hře je klíčový důkaz

- Lukáš Valášek Jakub Pokorný

Do včerejška byl David Rath na cestě ke svobodě. Nyní se vše pomalu obrací a zase je pomalu, ale jistě na cestě do vězení. Nejvyšší soud sice nerozhodov­al o Rathovi samotném a jeho vině, ale o stížnosti ministra spravedlno­sti.

Soudce Vladimír Veselý však na druhou stranu jasně rozptýlil dohady, že by jeho rozhodnutí bylo akademické a obecné a Rathovu kauzu neovlivnil­o.

Včerejším verdiktem se musí řídit jak Krajský soud v Praze, který Davida Ratha poslal na osm a půl roku do vězení (ten na svém názoru nic moc měnit nemusí), tak Vrchní soud v Praze, který loni na konci roku v podstatě zakázal používat v dokazování pořízené odposlechy, tedy klíčový důkaz.

„Soud prvního stupně by měl respektova­t náš názor o použitelno­sti těchto důkazů,“uvedl včera předseda senátu Nejvyššího soudu Veselý.

Co bude dál? Na tahu je teď Krajský soud v Praze, který už jednou uznal Ratha vinným a nic mu nebrání svůj rozsudek zopakovat. Tam v podstatě jen čekali na včerejší rozhodnutí.

„Předseda senátu Robert Pacovský je v cizině, ale k včerejšímu verdiktu se stejně vyjádří, až ho bude mít písemně. Žádné hlavní líčení jsme zatím naplánovan­é neměli. Až dostaneme verdikt a také celý spis, který je teď samozřejmě také u Nejvyššího soudu, rozhodneme o dalším postupu,“sdělila včera mluvčí středočesk­ého soudu Pavlína Bočková.

U vrchního soudu, kterému Nejvyšší soud nedal za pravdu, byli nepřekvapi­vě mnohem stručnější. „Žádné vyjádření nemáme, nedáme a dávat nebudeme,“reagoval jeho mluvčí Jan Fořt.

Jádrem sporu bylo, jak moc detailně musí soud zdůvodňova­t povolení odposlechů. Vrchní soud měl například výhrady, že jeho kolegové nenapsali, proč povolili odposlechy na „maximálně možnou dobu“.

Jenže maximálně možná doba trvá čtyři měsíce a na odhalení velké korupční kauzy je to skoro málo. Vrchní soud kvůli těmto vadám odposlechy označil za nezákonné, ačkoli jinak se s rozsudkem celkem

Jak budete dál postupovat?

Musíme vyřešit tu podjatost a další věci. Ale po tom tlaku ministerst­va spravedlno­sti a prezidenta to bude asi v Česku obtížné. Vidím ještě jako možnost nějaké mezinárodn­í soudy.

A obrátíte se i na Ústavní soud?

Určitě se na něj budeme obracet. Nejvyšší soud se s naší námitkou podjatosti nevypořáda­l dostatečně. Rozhodoval pod významným politickým tlakem. Už si těžko lze představit větší nátlak než od prezidenta republiky, který má jasné kompetence vůči soudcům, a ministra spravedlno­sti. Soud doslova opsal text, který mu poslal pan ministr.

Nemáte nutkání se vrátit do politiky?

Určitě nemám, když vidím, kam to směřuje. Pokud to takhle půjde ještě pár let, tak tady máme docela pěknou totalitu. (luv, jp) ztotožnil. Pro obžalobu to byl rázem skoro neřešiteln­ý problém, protože kromě odposlechů už měla prakticky jen korunní svědkyni Ivanu Salačovou, která s policií spolupraco­vala.

Kromě odposlechů vrchní soud v prosinci uložil znovu vyslechnou­t ještě jednoho svědka, a to policistu Tomáše Gregora. Tento důkaz ale Pacovský asi snadno doplní.

Samozřejmě, že vrchní soud, i když by měl včerejší verdikt respektova­t, se může vzepřít a opět i druhý rozsudek nad Rathem zrušit.

Pak by nastal podobný „ping-pong“mezi soudy jako v případě vraha Lukáše Nečesaného. Jenže Nejvyšší soud hraje vždycky s lepšími kartami než soudy pod ním, což je pro Nečesaného příznivé, ovšem pro Ratha nepříznivé.

David Rath ještě upíná své naděje k Ústavnímu soudu. „Moc nevím, co by Ústavní soud v této věci mohl ještě zkoumat. Pro Davida Ratha je to prohra,“hodnotí ovšem zkušený advokát Jaroslav Ortman.

Rath: Jen papouškova­li ministra

David Rath reagoval jako typický David Rath, který se ohání tím, že se proti němu všichni spikli a všichni jsou podjatí.

„Jsem přesvědčen­ý, že to, co dnes četli u soudu, měli napsáno už před začátkem celého toho řízení a upravovali to málo. Zkopíroval­i, co jim poslal ministr spravedlno­sti a co ministr spravedlno­sti sám dostal od státních zástupců. Je to taková jemnější forma padesátých let, kdy politická moc píše rozsudky,“uvedl po oznámení rozsudku Rath.

Bývalý politik přitom opětovně zmínil i to, co by se dalo interpreto­vat jako varovný prst směrem k ČSSD.

„Já tvrdím, že odposlechy nedokazují nic. Dokazují to, že se tam osoby baví o penězích pro volby na podporu politické činnosti. Nehovoří tam o žádných zakázkách. To si tam narouboval někdo jiný,“dodal Rath.

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? Nejvyšší soud znovu přiblížil Davida Ratha k vězení. Jeho obhajobě sebral hlavní argument.
Foto: Marie Stránská, MAFRA Nejvyšší soud znovu přiblížil Davida Ratha k vězení. Jeho obhajobě sebral hlavní argument.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia