MF DNES

Končí luxusní byznys

Do ledna 2019 musí skončit kožešinové farmy. Majitelé se nyní bojí krachu

-

Pavel Švec reportér MF DNES

arnivost versus tradiční ošacení. Život zvířat ve stísněných klecích versus živobytí chovatelů. To je letitý spor mezi ochránci zvířat a chovateli takzvaných kožešinový­ch zvířat, tedy lišek, fretek či norků, která žijí de facto jen proto, aby se využila jejich kožešina. Včera se poslanci po patnácti měsících od prvního projednává­ní přiklonili na stranu ochránců.

Schválili zákon, který nejpozději do konce ledna 2019 uzavře všechny kožešinové farmy v zemi. Normu ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident.

V Česku je takových farem devět. Každý rok je v nich odchováno a posléze plynem a elektřinou usmrceno na dvacet tisíc norků a lišek. Přitom, jak včera připomněla poslankyně Kristýna Zelienková z TOP 09, na kožich dámské velikosti číslo 38 musí být zabito 50 norků nebo 18 lišek.

„Stojí za nějakých šest stovek kožichů smrt tolika zvířat chovaných v neodpovída­jících podmínkách?“pokládali si uplynulé měsíce otázku politici. Většina Čechů by odpověděla nikoliv, ukázal jarní průzkum agentury Focus. Z něj vyplynulo, že se zákazem chovu kožešinový­ch zvířat souhlasí 83 procent z nich.

Obrat ANO

naprostá neúcta k životu, cítění a umírání zvířete, kdy se k němu přistupuje jako k pouhému procesu výroby módních produktů,“uvedl na jaře Marek Voršilka, předseda spolku Obránci zvířat OBRAZ.

Přitom tuzemské farmy mají poměrně dlouhou tradici a dodávají kožešiny na evropské trhy. Posléze se z nich kromě kožichů vyrábějí čepice, rukavice či lemy rukávů.

Například v Dolní Cerekvi na Jihlavsku chovají norky či lišky od začátku 70. let minulého století. Majitel Petr Hanzal se samozřejmě obává, že zůstane bez peněz. „Nemáme jiný zdroj příjmů,“řekl před časem MF DNES.

Nicméně Sněmovna pro chovatele schválila odškodné. Nemělo by však přesáhnout roční čistý zisk z chovu za posledních pět let.

„Tyto příspěvky nemají nahrazovat očekávané zisky, ale pouze zaručit, aby legislativ­ní zásah neměl na chovatele likvidační účinek,“uvedl k tomu poslanec Robin Böhnisch (ČSSD).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia