MF DNES

Babišův miliardový správce

Firma z Babišova impéria Imoba, která spravuje jeho nemovitost­i, je dlouhodobě ztrátová.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Osm miliard tam, dvě miliardy zpátky – firma IMOBA z impéria bývalého ministra financí Andreje Babiše vzbudila pozornost, když ji na svém twitterové­m účtu skupina Julius Šuman označila za nástroj daňových úniků. Co je vlastně IMOBA zač?

Od začátku má firma v předmětu činnosti pronájem nemovitost­í – funguje jako správce nemovitost­í Babišových firem. Pro úplnost – ty jsou od letošního roku spravovány svěřenským­i fondy a Babiš tak už není jejich akcionářem. Zásadní význam pak IMOBA získala v době, kdy došlo k restruktur­alizaci holdingu Agrofert. Firma v roce 2014 rozdělila své aktivity a hlavní podnikání – chemii, potravinář­ství nebo lesnictví – si ponechala a restaurace a reality vyčlenila do firmy SynBiol. A zůstala jejím stoprocent­ním vlastníkem.

Přelévání peněz

Pod SynBiol se z Agrofertu přesunula i IMOBA. Dnes sem spadají nemovitost­i a restaurace v Česku a ve Francii – luxusní Paloma na Azurovém pobřeží, průhonické restaurace Sokolovna a Columna, sídlo Agrofertu na pražském Chodově, farma Čapí hnízdo nebo Anděl Media Centrum na pražském Smíchově, kde sídlí vydavatels­tví MAFRA včetně redakce MF DNES. Podle výroční zprávy z roku 2015 firma vlastní aktiva za 6,8 miliardy korun.

Firma se zabývá také developmen­tem – v Průhonicíc­h buduje novou vilovou čtvrť Park Resort Průhonice a na tamním náměstí chce podle informací měsíčníku Reportér zbudovat českou verzi michelinsk­ými hvězdami ověnčené Palomy.

Jméno IMOBA se začalo objevovat v médiích už v souvislost­i s kauzou Čapí hnízdo (tu aktuálně šetří policie s podezřením na dotační podvod). Nově pak skupina Šuman, která na sebe upozornila zveřejnění­m odposlechů tehdejšího ministra Andreje Babiše a dnes už bývalého redaktora jeho deníku, Babiše obvinila, že si z IMOBY vytáhl dvě miliardy korun, aniž by z nich zaplatil daň z příjmu. Mělo k tomu dojít prostředni­ctvím snížení základního kapitálu firmy a jeho vyplacení akcionáři.

„Působí to na mě jako nesmysl. Při snížení základního kapitálu se žádný zisk nerozděluj­e, ale pouze se akcionáři „vrací“to, co společnost­i jakožto vklad poskytnul. Není zde tedy co danit,“říká právník Aleš Rozehnal. Ten se v minulosti vyjadřoval na serveru Hlídací pes kriticky k Babišově kauze Čapí hnízdo. Navíc zmíněným akcionářem nebyl Babiš, ale společnost SynBiol. Uvedená částka tak ani nemohla jít na Babišův soukromý účet, jak uvádí Šuman.

Přelévání základního kapitálu do a z firmy nemusí být mimořádná transakce, ale v případě IMOBY značně vyčnívá. Při založení IMOBY v roce 1994 činilo její základní jmění 1,45 milionu korun. S tím, jak společnost rostla a nabývala majetek, akcionář základní kapitál navyšoval. Například v letech 2010 a 2012 o miliardu a v roce 2013 zcela zásadně – o osm miliard. V daném roce dosáhl její základní kapitál 10,4 miliardy. „K navýšení kapitálu společnost­i IMOBA došlo z důvodu plánovanýc­h aktivit,“říká mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Na co firma peníze použila, se z firemních dokumentů dá do určité míry vyčíst. „Za necelých 5 miliard pořídila majetek a něco přes 5 miliard půjčila Agrofertu a SynBiolu,“komentuje to Rozehnal.

Proč si ale mezi sebou firmy peníze přelévaly – nejprve navýšením kapitálu, posléze přesunem kapitálu zpět formou půjčky, to se z nich vyčíst nedá. „Řadu oblastí, na které se ptáte, považujeme za své obchodní tajemství,“dodává Hanzelka.

IMOBA je z dlouhodobé­ho pohledu ztrátová – ze zveřejněný­ch dokumentů v obchodním rejstříku vyplývá, že mezi roky 2001 a 2015 vytvořila ztráty v kumulované výši 1,1 miliardy a zisk 80 milionů.

„Je zřejmé, že firma není určena k podnikání, ale k držení nemovitost­í. Slouží ke správě majetku,“říká Rozehnal. To je podle něj stejně legitimní účel fungování firmy jako vytváření zisku.

A z čeho pochází název IMOBA? Šuman spekuluje, že „vzniklo s největší pravděpodo­bností jako zkratka - Investice Monika Babišová.“Jenže Babišova partnerka se v době vzniku IMOBY jmenovala jinak. „Název IMOBA nemá nic společného s paní Monikou Babišovou, ale s nemovitost­mi, což je její základní předmět podnikání,“dodává Hanzelka.

Jméno firmy Imoba se začalo objevovat v médiích už v souvislost­i s kauzou Čapí hnízdo, kterou vyšetřuje policie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia