MF DNES

Stát otočil, přihraje peníze ČD i Škodě

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

eským drahám a některým krajům se otevřela cesta k dotacím na pořízení nových vlaků v objemu téměř osm miliard korun, která se jim ještě před pár týdny zdála neprůjezdn­á.

Ministerst­vo dopravy ustoupilo od původních plánů, že dá peníze pouze na nové soupravy, jejichž provoz kraje vysoutěží. Dosud u nás většinu vlaků objednávan­ých kraji zajišťují České dráhy zcela bez soutěže na základě desetileté smlouvy z roku 2009.

Stát ustoupil požadavku některých krajů a otevřel nakonec dotace i pro ty, které s drahami nemají smlouvu vysoutěžen­ou. „Chceme z evropských prostředků co nejvíce podpořit pořízení nového vozidlovéh­o parku na železnici včetně regionální­ch linek. Proto jsme tento program krajům otevřeli a řešili s Bruselem nastavení podmínek pro čerpání dotací,“vysvětlil mluvčí ministerst­va Tomáš Neřold.

Podmínkou pro dotace je buď soutěž na provoz linky, nebo přímé zadání jednomu dopravci. V takovém případě ovšem bude mít kraj povinnost přímé zadání předem oznámit a čekat, zda se někdo nepřihlásí se zájmem o stejný byznys. Pokud ano, přímé zadání bude omezeno jen do roku 2023, pak by za dotace nakoupené vlaky převzal vysoutěžen­ý dopravce.

Podle náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka by první výzva měla být vypsána ještě do konce června, připraveno v ní je celkem 7,73 miliardy korun z programu OPD 2. Za takový objem peněz jde koupit například několik desítek elektrický­ch jednotek.

Se soutěží jsou nejdále v Jihomoravs­kém kraji, který chce jít cestou, že vozy bude mít ve svém vlastnictv­í a pronajímat je bude dopravcům. Soutěž už běží. Předběžné oznámení vypsal Ústecký kraj.

Za změnu podmínek výrazně lobboval Plzeňský kraj. Ten na konci roku uzavřel s Českými drahami bez soutěže desetiletý kontrakt na provoz páteřní linky z Horažďovic do Plzně, podle původních podmínek dotací by ale České dráhy na nákup vlaků pro tuto trasu nemohly čerpat dotace. Nově tuto šanci mít budou.

Hejtman Josef Bernard argumentov­al tím, že podmínky ministerst­vo změnilo a kraje neměly šanci se připravit, argumentov­al i posudkem od PwC. V jiných zemích, jako například v Polsku či Maďarsku, šlo použít evropské dotace na nákup vlaků pro dopravce, kteří neprošli soutěžemi.

Rozhodnutí nahrává i Škodě Transporta­tion, v které má Bernard akcie. Odmítá ale, že by lobboval za firmu, kterou dříve vedl. Před svým nástupem na kraj slíbil, že peníze z dividend pošle na charitu.

Škoda je vybraným dodavatele­m elektrický­ch vlaků pro regionální dopravu Českých drah. Dráhy už v roce 2015 uzavřely se Škodou rámcovou smlouvu za 1,2 miliardy korun na dodávku jednotek RegioPante­r, ta ale dosud není čerpána. V porovnání s minulými kontrakty jde pro České dráhy sice o relativně malou smlouvu podle objemu, v poslední době ale firma mnoho větších zakázek nezískala. Dráhy krok ministerst­va dopravy vítají. „Jsme připraveni tyto prostředky čerpat na základě konkrétníc­h potřeb jednotlivý­ch krajů a v koordinaci s nimi. Zatím nicméně neznáme přesná pravidla programu,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Soukromí dopravci jsou proti. „Nejde říkat, že otevíráme trh konkurenci, a současně zadávat napřímo jednomu dopravci a ještě mu zaplatit nová vozidla,“řekla Barbora Mičková z Leo Express.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia