MF DNES

„Naše válka proti Peršanům vypukla“

Dvojí teroristic­ký útok v Teheránu znamená, že Islámský stát přímo zaútočil na Islámskou republiku.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Bylo to dobře naplánovan­é, úder zasáhl dvě srdce Íránu, mauzoleum ajatolláha Chomejního a parlament, byl to opravdový šok – a bylo to něco, co se stát muselo.

Islámský stát zakousl zuby do Islámské republiky, tedy do Íránu.

Vůbec poprvé tak IS prorazil íránskou neprodyšno­u zeď. Přinejmenš­ím 12 mrtvých a desítky raněných, střelba v přímém přenosu: Íránci včera museli mít pocit, že nemohou věřit vlastním očím. Byl to první velký útok, který země zažila od časů, kdy se islámská revoluce z roku 1979 otřepala z nejhoršího. Ač to zní absurdně, Írán je svým způsobem nejklidněj­ší a nejstabiln­ější zemí Středního východu po Izraeli, zřejmě je dokonce nejbezpečn­ější. Lidé budou mít o čem přemýšlet: výměnou za letargii jim režim podobně, jako tomu bylo u nás před rokem 1989, zajišťoval bezpečí v ulicích.

Ale tenhle útok nepřišel z čistého nebe. Íránští politici opakovaně varovali, že IS se pokouší prosáknout i k nim a že představuj­e vážnou hrozbu. Tajné služby údajně překazily několik teroristic­kých akcí.

„Naše válka proti Peršanům vypukla,“znělo v březnu v prohlášení Islámského státu. Byla to první otevřená výhrůžka v perštině – a taky rukavice hozená režimu.

Islámský stát se snažil podnítit proti režimu íránské sunnity, jichž je v devadesáti­milionové zemi možná až deset milionů. Jejich sunnitské srdce se skutečně ohřívá, takže úřady už zadržely 1 500 lidí, kteří chtěli překročit hranice a přidat se k IS.

Islámský stát se ale ve svém videu snažil přesvědčit i šíity. Zcela vážně jim tvrdil, že Írán je tajný spřeženec USA a Izraele.

Vlastně by bylo divné, kdyby Islámský stát nešel Íránu po krku. Šíitský Írán je pro arabské sunnity tradičním rudým hadrem z náboženský­ch důvodů, kromě toho představuj­e regionální­ho mocenského rivala zemí, jako je Saúdská Arábie, která se sice oficiálně na radikály z Islámského státu mračí, ale za rohem náboženské horlivce, fanatiky a extremisty, jako jsou oni, podporuje. Írán je na druhé straně fronty v blízkových­odních válkách, neboť podporuje šíity v konfliktec­h v Jemenu, Iráku a samozřejmě i Asada v Sýrii.

Útok tedy musel přijít. A íránské tajné služby se budou muset hodně snažit, aby nepřišel další. Na internetu se včera pohotově objevilo video natočené útočníky za bojů přímo v íránském parlamentu, kde kdosi říká: „Myslíte, že odejdeme? Ne, zůstaneme, je-li to vůle boží.“

 ?? Foto: Reuters ?? Útěk Z okna parlamentu spouštějí chlapce, aby se dostal do bezpečí před útočníky.
Foto: Reuters Útěk Z okna parlamentu spouštějí chlapce, aby se dostal do bezpečí před útočníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia